Dutch |English nl | en
Iv-Consult ingeschakeld voor herstel zwembad Blokweer in Alblasserdam Iv-Consult Constructieve veiligheid

Iv-Consult ingeschakeld voor herstel Zwembad Blokweer in Alblasserdam

Op basis van periodieke inspecties naar corrosie van de roestvaststalen (rvs) zwembadwand van zwembad Blokweer is door de Gemeente Alblasserdam in 2021 besloten nader onderzoek te doen naar de constructieve veiligheid van het zwembad. Iv-Consult heeft dit onderzoek in opdracht van de gemeente uitgevoerd en concludeerde dat de chlorides in het zwembad de rvs-constructie zodanig heeft aangetast dat het een onvoorspelbaar karakter heeft gekregen. De veiligheid van het zwembad op de lange termijn was daardoor niet te garanderen. Daarnaast bleek ook de betonnen omloopvloer niet sterk genoeg om de horizontale waterbelasting uit het zwembad op te nemen.

Na zorgvuldige overwegingen met onder andere de omgevingsdienst, Gemeente Alblasserdam en Servicegemeente Drechtsteden, sloot zwembad Blokweer in februari 2022 de deuren om de veiligheid van het publiek te borgen.

Vervolgens zijn nadere onderzoeken verricht om de huidige situatie met meer zekerheid vast te stellen. Hiervoor zijn onder andere aanvullende inspecties op de rvs- en betonconstructie uitgevoerd en zijn herstelmogelijkheden en kostenconsequenties in beeld gebracht. Na deze onderzoeken zijn de mogelijke oplossingen bepaald om het zwembad weer in bedrijf te kunnen nemen. Er zijn twee herstelvarianten uitgewerkt tot een definitieve ontwerpfase. De Gemeente Alblasserdam heeft in nauw overleg met de gemeenteraad gekozen de rvs-constructie te vervangen voor een betonnen bassin in combinatie het verder verhogen van de duurzaamheid van het bad. Iv-Consult heeft naast het voorbereiden van het technisch dossier de aanbestedingsfase begeleid en maakt momenteel deel uit van het bouwteam dat de herstelwerkzaamheden zo snel en efficiĆ«nt mogelijk uitvoert. De rol van Iv-Consult is hierbij voornamelijk het borgen van de kwaliteit en het assisteren met vragen en optimalisaties.

Na een stevige voorbereiding zijn de zichtbare werkzaamheden aan het bad vorige week begonnen door de lokale aannemer De Vries Werkendam. Dat is erg goed nieuws, want als alles volgens plan verloopt, dan kan naar verwachting het zwembad rond de jaarwisseling of begin volgend jaar weer veilig open! Want hoewel planning erg belangrijk is, staat kwaliteit en veiligheid voorop. We zijn er trots op dat we vanuit onze kennis en expertise een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van het zwembad, een belangrijke voorziening voor sport, gezondheid en onderwijs in Alblasserdam.
 
Wil je meer weten over constructieve veiligheid binnen publieke gebouwen? Wouter gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 8331 of stuur een mail.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kun jij ons versterken? Werken bij Iv-groep betekend elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Zelfstandig of met een team van top experts.