Dutch |English nl | en
De grootschalige, duurzame renovatie van schoolgebouw De Passie
 
Iv-Bouw

Ingrijpende aanpassingen

“Je kan het wel allemaal uittekenen, maar als je op locatie staat heb je veel beter inzicht in wat er mogelijk is. Of dat kanaal wel past op die plek of het misschien toch in de weg zit van een doorgang. Bovendien geef ik nu ter plekke aan waar precies de nieuwe energievoorziening moet komen en het afgekoppeld moet worden. Het luistert heel nauw waar bepaalde installaties of leidingen komen, dus bekijk ik dit altijd ter plekke.” Han Engel, projectleider Iv-Bouw, vertelt over project De Passie. Een bestaand schoolgebouw voor voortgezet onderwijs dat verbouwd en uitgebreid wordt. Van 4.300 m2 naar 6.300 m2. Het gebouw wordt gefaseerd gerenoveerd en uitgebreid terwijl het open blijft. De ingrijpende aanpassingen zorgen voor een duurzamer pand, maar liefst 30% onder de wettelijke nieuwbouweis. Een aanzienlijk verbeterde gebouwschil, het verwijderen van de gasaansluiting en een All-Electric gebouw met een luchtwarmtepomp zorgen voor dit duurzame resultaat.
 

DBMO contract

Project de Passie is aangenomen in een DBMO contract, waarbij Iv-Bouw dus als aannemer verantwoordelijk is voor het design (van SO tot UO), building (de bouw), maintain (onderhoud) en operate (beheer). Een DBMO contract is niet iets wat je direct verwacht bij een advies- en ingenieursbureau in de installatietechniek. Han legt uit: “Voorheen verzorgden wij in projecten enkel het design; het ontwerp van de installaties. Vervolgens werd het aanbesteed en ging een aannemer ermee aan de slag zonder dat wij nog invloed hadden op ons ontwerp en wat ermee gebeurde. Het aanbesteden kost veel tijd en ook een aannemer besteedt weer veel uit aan onderaannemers. ‘Dat kunnen wij ook’ dachten wij een aantal jaar geleden en dan hebben we direct invloed op wat er gebouwd wordt en de klanttevredenheid. In de tussentijd zijn wij in projecten steeds meer zelf gaan doen en inmiddels ontwerpen wij niet alleen de installaties, maar doen wij ook de inkoop en werken we met vaste zzp’ers die de uitvoering voor ons doen.”

Bouwen en leren tegelijkertijd

De verbouwing en uitbreiding van het schoolgebouw neemt in totaal zo’n 2 jaar in beslag. Ondertussen gaat het leren in de school gewoon door. In de eerste fase van het project is de school klaargemaakt voor de ingrijpende klus. Hierbij is de bestaande technische ruimte ontmanteld waarin onder andere de ketels, regeltechniek en de luchtbehandeling stonden opgesteld. Hiervoor moesten eerst tijdelijke voorzieningen worden aangebracht en de centrale infrastructuur worden omgelegd. Vervolgens kon gestart worden met de sloop van een deel van de school en er zijn noodlokalen geplaatst. Iv-Bouw was ook verantwoordelijk voor het bouwrijp maken van het terrein en het plaatsen en aansluiten van de noodlokalen. Het gebouw wordt in 3 fases verbouwd. Telkens wordt 1/3 van de leerlingen in de noodlokalen geplaatst. Tevens moeten in elke fase de bestaande installaties weer worden aangepast op de nieuwe tijdelijke situatie. Nu is het project uitvoeringstechnisch gereed en het zal volgens planning eind 2020 helemaal gereed zijn. In de uitvoeringsfase moeten de UO tekeningen nog worden uitgewerkt tot werktekeningen.

Flexibele totaaladviseur

De meerwaarde van Iv in zo’n project zit in het complete technische concept. Daar waar de aannemer als specialist weet hoe de uitvoering gedaan moet worden en hoe veilig ze dat kunnen uitvoeren, kan Iv ook tijdens de bouw nog naar het ontwerp kijken en dat eventueel aanpassen. Het maakt ons een flexibele totaaladviseur.
 
Het uitgebreide artikel is te vinden in ons magazine

Wil je meer weten over De Passie? Neem contact op met Erik via 088 943 3500 of stuur een mail.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!