APK publieke gebouwen

Periodieke keuring constructieve veiligheid  op korte termijn wettelijk verplicht

Recente incidenten, waarbij delen van het AZ-stadion in Alkmaar en het NEC-stadion De Goffert in Nijmegen zijn ingestort, hebben ertoe geleid dat vanaf 1 juli 2024  het wettelijk verplicht wordt een periodieke keuring van de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen te verrichten. 

De periodieke keuring dient door een onafhankelijke en deskundige partij te worden uitgevoerd en wordt verplicht voor grote publieke gebouwen zoals stadions, schoolgebouwen, theaters, concerthallen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, zwembaden, stationshallen en hoge gebouwen  (>70 meter) waarvan de constructies in gevolgklasse 3 (CC3) vallen. Ofwel, gebouwen waarbij de gevolgen van bezwijken van de constructie groot zijn in termen van economische, sociale en/of letselschade.

Een volledig advies om te voldoen aan de wettelijke vereisten

Op 1 juli 2024 treedt tegelijk met de Omgevingswet het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) in werking. Het Bbl is de opvolger van het huidige Bouwbesluit 2012 en bevat alle technische voorschriften waaraan bouwwerken in Nederland moeten voldoen. Het nieuwe Bbl verplicht de eigenaar om ook onderzoek te doen naar de staat van een bouwwerk als het behoort tot een bij ministeriële regelingen aangewezen categorie bouwwerk.
 
De wettelijk verplichte periodieke keuring wordt via de inwerkingstelling Bbl voorgeschreven. Deze wijze waaraan deze periodiek keuring dient te voldoen is recent door een werkgroep van het NEN inhoudelijk uitgewerkt in een Nederlandse Technische Afspraak, NTA 8790 “Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken”. Iv is als lid van de werkgroep nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze NTA

Assetmanagement van grote gebouwen is een complexe opgave waar veel bij komt kijken. Naast techniek spelen budgetten en stakeholders een belangrijke rol. Hoe geef je hier als beheerder of eigenaar van grote publieke gebouwen invulling aan? Hoe breng je de constructieve veiligheid van het gebouw in kaart? Welke eventuele maatregelen moeten wanneer worden uitgevoerd om de constructieve veiligheid te kunnen waarborgen? En hoe beheers je de risico’s en kosten?

Met jarenlange ervaring en zeer specialistische kennis van inspecties, risicoanalyse, ontwerpen én de instandhouding van (complexe) constructies en installaties adviseert Iv over de volle breedte. Iv helpt enerzijds middels inspecties en sterkteberekeningen de constructieve veiligheid en risico’s inzichtelijk te maken, en geeft anderzijds met een integraal meerjarig onderhoudsplan en technisch dossier conform wetgeving concrete handvatten voor het waarborgen van de constructieve veiligheid en het duurzaam beheersen van de risico’s en kosten. 

Al sinds 1949 gespecialiseerd in complexe constructies

Iv is al sinds 1949 vergaand gespecialiseerd in het ontwerpen van alle denkbare soorten (stalen en betonnen) constructies. Van kleine tot grote en enorm complexe constructies, van statische tot beweegbare constructies, van alledaagse constructies tot bijzondere specials zoals het London Eye en de sluisdeuren van het Panamakanaal. Ook heeft Iv diepgaande kennis op het gebied van risicoanalyse, assetmanagement en inspecties. Hierdoor kunnen wij vraagstukken integraal benaderen en beheerders van constructies met een hoog risicoprofiel voorzien van volledige adviezen.  Aspecten die Iv-Groep daarin meeneemt zijn onder andere:

- Normenkennis (achtergrond en inhoud)
- Kennis van mechanica
- Ontwerpaspecten
- Betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid en (systeem)veiligheid (RAMS)
- Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM)
- Instandhoudingsadvies
- Samenstellen van vereiste technische dossiers 
- Inspecties
- Kosten en planning
- Fabricage en (de)montage
- Mogelijkheden voor herstel- en werkvoorbereiding

DREAM: onze methode voor optimaal & voorspelbaar beheer en onderhoud 

Om het advies van beheer en onderhoud van grote publieksgebouwen zo (kosten)efficiënt en georganiseerd mogelijk te kunnen uitvoeren heeft Iv de DREAM-methode ontwikkeld. DREAM staat voor Datagedreven Risicogestuurd Enterprise Asset Management. In een notendop; DREAM is een meetmethode die kennis van het faalgedrag van constructies, inspectieresultaten, risicoanalyse en instandhoudingsadvies slim combineert. 
Wil jij meer weten over het in kaart brengen van de constructieve veiligheid van grote publieksgebouwen? Jacqueline gaat hier graag over met je in gesprek. Stuur Jacqueline een mail of bel 0889432247.