Dutch |English nl | en
Vanuit de schoolbanken werken aan de meest complexe installaties

Vanuit de schoolbanken werken aan de meest complexe installaties

Het ontwerpen van de installaties van een sporthal. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Iv-Bouw heeft inmiddels een aanzienlijk trackrecord aan sporthallen opgebouwd. En toch wordt het geen routinewerk. Elk gebouw is anders en heeft natuurlijk zijn eigen eisen en kenmerken. Daar komt bij dat het multifunctionele karakter van een sporthal de nodige complexiteit met zich meebrengt. Het op de juiste manier inpassen van de installaties vergt dan ook specifieke kennis van elektrotechniek en werktuigbouw, sporttechnische eisen, creativiteit en in sommige gevallen ook kennis van constructies. “Gelukkig hebben we dat bij Iv-Bouw allemaal in huis”, vertelt Shannon, ingenieur bij Iv-Bouw.

Volledig elektrisch en multifunctioneel

Sporthal Schoter is een van de sporthallen waar Iv-Bouw als EPC-partner het installatietechnische ontwerp voor heeft gemaakt. Dit houdt in dat Iv-Bouw het ontwerp van de gebouwinstallaties risicodragend heeft verzorgd en verantwoordelijk was voor de inkoop en oplevering van die installaties. Sporthal Schoter wordt een volledig elektrische sporthal welke ruimte zal gaan bieden aan topsport volleybal, onderwijs en een divers aantal andere sporten. Het multifunctionele gebruik van de sporthal maakt dat het project behoorlijk wat tegenstrijdige richtlijnen kent. De diverse doeleinden waar de sporthal voor gebruikt zal worden, kenmerken zich namelijk door verschillende eisen. Zo is de toelating van daglicht en de plaatsing van verlichting op een andere manier van invloed op de verschillende sportmogelijkheden dan op de onderwijstoepassingen. Het te ontwikkelen concept moest invulling geven aan al die verschillende facetten.
 

Van arts tot ingenieur

Van de projecten waar Shannon aan heeft meegewerkt is ze het meest trots op Sporthal Schoter. Dit is het project waarop Shannon vorig jaar september is afgestudeerd. “Waarom ik heb gekozen voor een technische studie? In eerste instantie heb ik mij na het behalen van mijn middelbareschooldiploma ingeschreven voor een meeloopdag bij de studie geneeskunde. Een totaal andere richting, maar ik zie in zekere zin wel een overeenkomst tussen een arts en een ingenieur. Ze willen allebei iets oplossen. En dat ‘oplossen’ vond ik uiteindelijk terug in de techniek. Ik ben nog steeds blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik werk met plezier aan het bedenken van technische oplossingen voor de projecten van Iv-Bouw!”
 

Opschudding door het coronavirus

Het vinden van een passende oplossing voor de tegenstrijdige richtlijnen van de sporthal was dus een van de uitdagingen binnen dit project. Maar ook het budget bleek een uitdaging te zijn. Zo vertelt Shannon: “Het streven is vanzelfsprekend altijd om een project binnen het afgegeven budget op te leveren. Elektrotechnisch is dat gelukt, maar werktuigbouwkundig niet volledig mede vanwege het coronavirus. Toen de tender en dus het budget ingediend werd, was daar helemaal nog geen sprake van. Niet veel later werd de markt flink opgeschud door het coronavirus en kwamen levertijden en inkoopprijzen onder druk te staan. Dat is vervelend, maar het bracht ook een mooie uitdaging met zich mee voor ons werk; het vroeg namelijk om nog meer creativiteit in de selectie en inrichting van de installaties.”
 

Spelenderwijs ontdekken

Voor de ontwikkeling van de gebouwinstallaties voor deze volledig elektrische en toekomstbestendige sporthal was Shannon het gehele project betrokken: van het voorontwerp tot het uitvoeringsgereed ontwerp. Eind september was ze aanwezig toen de bouw het hoogste punt bereikte: “Het is zo gaaf om een project daadwerkelijk gerealiseerd te zien worden. Dat maakt me niet alleen trots, maar daar leren we bij Iv vooral erg veel van. Ik kan ook niet wachten tot ik een kijkje in de technische ruimte kan nemen.”

Met het project Sporthal Schoter rondde Shannon haar hbo-opleiding werktuigbouwkunde vorig jaar succesvol af. “Mijn afstudeerproject was naast een mooie afsluiting van mijn studie ook een goede manier om ‘spelenderwijs’ de werkvloer te ontdekken. Toen ik de kans aangeboden kreeg om na mijn afstuderen bij Iv aan de slag te gaan, greep ik die met beide handen aan. Ik heb het hier gewoon onwijs naar mijn zin; de projecten zijn uitdagend, maar vooral de open sfeer en ervaren collega’s maken dat ik mij volledig op mijn plek voel.”
 

Een combinatie van kennis en praktijk

Shannon is inmiddels al ruim een jaar als ingenieur werkzaam bij Iv-Bouw en startte onlangs de deeltijd post hbo-studie hogere installatietechniek. Jezelf blijven ontwikkelen vinden we belangrijk bij Iv en daar willen we onze medewerkers zoveel mogelijk de ruimte voor geven. “Mijn ambitie is om mijzelf uiteindelijk te ontwikkelen tot projectleider. Doordat ik mijn post hbo in deeltijd kan volgen, kan ik enerzijds mijn kennis verrijken en anderzijds de theorie vanuit de opleiding meteen toepassen in de praktijk. De opleiding sluit namelijk goed aan bij de werkzaamheden die ik dagelijks uitvoer. Het combineren van een 36-urige werkweek met een post hbo studie is soms best pittig, maar het maakt de theorie een stuk concreter en mijn leidinggevende en collega’s ondersteunen me hier goed in”, vertelt Shannon. “Naast mijn opleiding leer ik namelijk ook nog eens ontzettend veel van mijn collega’s. Want ook zij krijgen een hoop vrijheid om zich te blijven ontwikkelen. Dat moet ook wel want ons vakgebied staat niet stil. Zo blijft het werk uitdagend en raken we nooit uitgeleerd.”
 

Wil je meer weten over dit project? Shannon gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3500 of stuur een mail.