Schouders eronder: een nieuwe containerkraan voor de BCTN-terminal in Alblasserdam  Iv-Consult Steel & Mechanical Engineering

Artikel uit Bouwen met Staal editie 294

Voor een netwerk van inland-containerterminals voor de Nederlandse binnenvaart is een containerkraan ontworpen op twee miljoen cycli. Standplaats is Alblasserdam. Verwacht wordt dat de containerkraan eind dit jaar wordt opgeleverd. De dynamische belasting uit versnellingen heeft diepe impact op het ontwerp. De containerkraan is volledig opgebouwd uit stalen doosconstructies met gezette staalplaten.

De BCTN-terminal in Alblasserdam is uitgerust voor 20-, 40- en 45-feet containers, die samen met de scheepsgrootte bepalend zijn voor de hoofdmaatvoering van de containerkraan (95,5x27,5x24 m). De kraan is ontworpen op twee miljoen cycli (full service (24-7), over twintig jaar), dus 100.000 per jaar, ofwel drie minuten per cyclus over 81 m. Een cyclus is een gemiddelde los- en laadbeweging van het vrachtschip naar het midden van de stack en terug. Concreter: een container oppakken uit het schip, naar landzijde vervoeren en daar lossen en dan met een lege trolley terug naar het schip. De containerkraan is uitgelegd op een parallelopstelling met twee containerschepen naast elkaar, waardoor een relatief groot overstek nodig is aan de waterzijde: 27,5 m, gemeten vanaf de rail waterzijde tot maximaal bereik van de trolley (‘kat’). De container wordt uit het schip gehesen waarna de kat het rijdt naar de ‘stack’, een (tijdelijke) opstelruimte tussen de ‘poten’ van de kraanconstructie. De vrachtwagens aan de landzijde worden aan de buitenzijde van de kraan geladen vanuit een overstek, kleiner dan aan waterzijde.

Iv-Consult maakte het ontwerp van de nieuwe containerkraan. Naar verwachting wordt de containerkraan eind dit jaar opgeleverd. Collega's Xander Verseveldt en Marcel van Es zijn recent door vakblad Bouwen met Staal geïnterviewd over dit uitdagende project. Lees hier meer over in dit artikel dat recent in het vakblad is gepubliceerd.
Wil je meer weten over dit project? Jaco vertelt je er graag meer over. Bel hem via 088 943 8331 of stuur Jaco een mail
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kun jij ons versterken? Werken bij Iv-groep betekend elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Zelfstandig of met een team van top experts.