Is jouw dakconstructie sterk genoeg voor zonnepanelen? Iv-Bouw

Quickscan van daken

Het gebruik van zonnepanelen als energiebron heeft in de laatste jaren een vlucht genomen. Binnen de energietransitie zijn PV-installaties een laagdrempelige manier om het gebruik van fossiele energiebronnen te verminderen. In nieuwbouwprojecten zijn zonnepanelen niet meer weg te denken. 

Veel bestaande daken worden echter nog niet benut en blijven leeg,  vaak omdat ervan wordt uitgegaan dat een dakconstructie niet geschikt is om de extra last van PV-installaties te dragen. Dat is veelal ten onrechte. Iv-Bouw voert daarom uitgebreide en betrouwbare quickscans uit om de bijkomende vragen per stap te beantwoorden: 

1.  Is een dakconstructie sterk genoeg om zonnepanelen te kunnen plaatsen? 
2. Zo ja: kunnen de panelen rechtstreeks op de dakplaten geplaatst worden?
3. Zo niet, dan ontwerpen we een onderslagconstructie;
4. Indien er aanvullende maatregelen nodig zijn om de extra belasting te dragen, welke dan? 

Om tot antwoorden te komen, worden alle facetten van een dakconstructie nauwkeurig onder de loep genomen. 

Alle facetten van de dakconstructie onder de loep

Ten eerste wordt er gekeken naar de restdraagsterkte van de daken aan de hand van gereduceerde belastingfactoren. Vervolgens brengen we de eventuele reststerkte van de dakconstructie in kaart. Dit gebeurt aan de hand van een rekenkundige analyse. Als blijkt dat het huidige dak niet voldoet, kan er een voorstel worden berekend hoe de constructie kan worden versterkt.

Hoe meer constructieve tekeningen van de bestaande draag- en dakconstructies aanwezig zijn, des te efficiƫnter en voordeliger we te werk kunnen gaan. Het hele traject zal stapsgewijs worden aangeboden. Het resultaat van de eerste stap bepaalt de vervolgacties.

Iv-Bouw heeft jarenlange ervaring en de expertise in huis als het gaat om het uitvoeren van quickscans, maar ook aan de constructieve en technische ontwerpkant.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk? Jeroen denkt graag met je mee over jouw technische vraagstukken. Neem contact op via 088 943 3500 of stuur een mail.