Iv ontwerpt eerste omgekeerde windmolen ter wereld Energy transition Engineering Innovation Sustainability Wind Energy

Iv ontwerpt eerste omgekeerde windmolen ter wereld

Met de groeiende vraag naar duurzame energieoplossingen presenteert ingenieursbureau Iv vandaag de laatste innovatie: de Windmolen Onderdompelingstechnologie (WOT), 's werelds eerste omgekeerde windmolen. Met deze innovatie, waarbij de windmolen zich kan omkeren, wordt dankzij de stroming van de zee ook duurzame energie opgewekt wanneer het minder hard waait.

‘’In de wereld waarin de vraag naar duurzame energie groter is dan ooit geloven we dat de introductie van de WOT een stap is in de juiste richting’’, vertelt Oscar Konings, projectleider bij Iv. De Windmolen Onderdompelingstechnologie (WOT), markeert een mijlpaal in de energietransitie naar hernieuwbare bronnen, omdat het bijdraagt aan de efficiĆ«ntie in windenergieopwekking. Door gebruik te maken van deze innovatie maximaliseert het de energieopwekking van windmolens. De verwachting is dat de vraag naar duurzame energie in de toekomst alleen maar zal toenemen. Om aan die vraag te kunnen voldoen zijn innovaties nodig. ‘’Iv is een pionier in de ontwikkelingen in de markt. Dat waren we vroeger op het gebied van olie en gas, dat waren we ook met offshore wind en nu ook met waterstof. Daarnaast bedenken we zelf ook nog innovaties die kunnen bijdragen aan de energietransitie’’ deelt Oscar. Iv heeft al voor 20.218 MW aan duurzame energiecapaciteit ontworpen, wat ruim 7 miljoen huishoudens voorziet van duurzame energie.

Innovaties met patent

Naast het ontwerpen van offshore windplatformen blijft Iv ook innovaties ontwikkelen die de energietransitie kunnen versnellen. Voorbeelden van innovaties waarvoor reeds patenten zijn verkregen zijn floating substations en drijvende windmolens. Het floating substation is ontworpen om te functioneren in waterdieptes van meer dan 300 meter, waar traditionele ‘bottom-founded’ oplossingen (zoals platforms die met poten aan de zeebodem verankerd zijn) kostbaar en technisch onhaalbaar zijn. Daarnaast ook de zelf-installerende drijvende windmolens, die flexibel kunnen worden ingezet op locaties waar traditionele vaste windturbines niet haalbaar zijn.

Omgekeerde windmolens

Met de introductie van de Windmolen Onderdompelingstechnologie wordt een nieuwe stap gezet in de energietransitie. Deze omgekeerde windmolens zijn ontworpen met het unieke vermogen om te reageren op veranderende weersomstandigheden. Door de mogelijkheid zich om te kunnen draaien bij windstilte en onder water verder te gaan, kunnen ze een continue stroom van energie leveren. Het is een vernieuwende aanpak. ''Onze kracht ligt in het oplossen van complexe vraagstukken en hierbij voortdurend out-of-the-box te denken’’, vertelt Oscar.

Het grootste voordeel van de Windmolen Onderdompelingstechnologie (WOT) is de mogelijkheid om continu energie op te wekken. In tegenstelling tot traditionele windmolens die afhankelijk zijn van constante wind, kunnen de omgekeerde windmolens van Iv blijven functioneren en energie genereren, zelfs bij windstilte, dankzij het unieke draai -en onderdompelingsvermogen.

Iv heeft een patent aangevraagd voor de nieuwe ontwikkeling en streeft ernaar begin 2025 te beginnen met de eerste testen. Deze innovatie biedt een duurzame oplossing voor de groeiende energiebehoefte en draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om betaalbare, duurzame energie te kunnen blijven waarborgen, ook in de toekomst.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kun jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Zelfstandig of met een team van top experts.