Hoe Iv-Infra met slimme monitoring voorspelt wanneer een beweegbare brug kan vastlopen

Tijdig ingrijpen om falen te voorkomen

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: tientallen slimme sensoren die Iv-Infra op diverse beweegbare bruggen van Rijkswaterstaat heeft geïnstalleerd. Gedurende drie jaar monitoren deze sensoren elk kwartier de voegopening van het beweegbare deel van de bruggen en de temperatuur van het staal en asfalt. Bruggen kunnen problemen ondervinden wanneer de temperatuur voor een brug te hoog wordt. Het doel van deze monitoring is voorspellen wanneer de klep gaat vastlopen, zodat Rijkswaterstaat tijdig maatregelen kan nemen om falen te voorkomen. Naast de monitoring heeft Iv-Infra de bruggen ook constructief geanalyseerd en onderzoeken we de mogelijkheid tot het maken van een Digital Twin van de bruggen.

Sensoren op de juiste plek bevestigen

De bruggen waar Iv-Infra deze monitoring voor verricht zijn de Brug over de Boven Merwede bij Gorinchem, de brug over de Beneden Merwede bij Papendrecht, de Spijkenissebrug, de stadsbrug in Zwijndrecht, de brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht, de Haringvlietbrug en de Wantijbrug. Het plaatsen van de sensoren is een klus die doordacht en uiterst nauwkeurig moet worden uitgevoerd om de gewenste resultaten te kunnen opleveren. Het is geen kwestie van we bevestigen hier en daar wat sensoren en het meten kan beginnen. Het is maatwerk. En daarnaast is het belangrijk dat de metingen juist worden uitgevoerd en dat de resultaten vervolgens ook goed worden geanalyseerd en geïnterpreteerd. Daar is naast kennis van monitoring ook constructieve kennis voor nodig.

Voorafgaand aan het plaatsen van de sensoren heeft Iv-Infra de constructie van de bruggen geanalyseerd. Daarbij hebben we onder andere gekeken naar: wat wil Rijkswaterstaat nu echt weten? Waar zitten vervormingen in de brug? Waar kunnen die vandaan komen? Hoe beïnvloeden ze elkaar? Wat is de meest realistische verwachting? Door onze constructieve kennis te combineren met onze monitoringskennis, weten we precies op welke plek we sensoren moeten bevestigen om het juiste antwoord op het vraagstuk te krijgen.

Real-time inzicht in mogelijke vervormingen

De sensoren die op de bruggen zijn bevestigd zijn allemaal draadloos en versturen elk kwartier de verkregen data naar één centraal punt. Hiermee heeft Iv-Infra real-time inzicht in de status van de bruggen. Zodra de sensoren registreren dat de voegopening te klein wordt, worden er automatisch alarmen verstuurd naar de betrokkenen. Waar we in dit vraagstuk naar kijken zijn de instraling van de zon, de wind en de hoeveelheid energie die in de brug blijft zitten. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op het gedrag van de constructie; op hoeveel de brug onder bepaalde omstandigheden gaat uitzetten bijvoorbeeld.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk? Petro denkt graag met je mee over jouw technische vraagstukken. Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een mail. 
D2605D5B-18C7-4314-ACCB-29BA3C99A8E4Created with sketchtool.