Het is altijd Wereldmilieudag Iv-Industrie Innovation Sustainability

Het is altijd Wereldmilieudag

Het is vandaag Wereldmilieudag. Het wereldwijde evenement staat dit jaar in het bijzonder in het teken van oplossingen tegen plastic vervuiling, wat een steeds groter wordend probleem is.

Iv-Industrie staat aan de voorkant van (positieve) verandering met het bedenken en ontwerpen van duurzame, technische oplossingen voor de meest uiteenlopende en complexe vraagstukken. Binnen de sectoren waarin wij actief zijn, zien we dat veel partijen de wil hebben en urgentie voelen om de toekomst op een groene manier te benaderen. Het tegengaan van plastic vervuiling en het reduceren van grondstoffen en uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen zijn daar belangrijke onderdelen in.  

Plastic maken door dissolutie

Ons meest recente project bij Obbotec past wat dat betreft uitstekend binnen het thema van de vijftigste Wereldmilieudag. We zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en engineering van hun commerciële SPEX demo plant bij Plant One Rotterdam. Obbotec wil met een zogenaamde dissolutietechnologie verschillende kunststoffen verwerken tot plastic met behulp van geavanceerde recyclingstechnologie, wat de opbrengst en de plastic vervuiling ten goede komt. De pilot plant moet de werking aantonen, waarna er een commerciële installatie ontwikkeld kan worden die jaarlijks 10.000 ton plastic kan verwerken.

Ook het project voor het bedrijf Amusca was een bijzondere. Een larvenkwekerij voor pluimveehouders is een goede oplossing voor het wereldwijde dreigende tekort van eiwitten. Larven zitten vol eiwitten en kunnen worden gekweekt. Iv-Industrie bekeek de reeds bestaande ontwerptekeningen kritisch en verzorgde de procesoptimalisatie om op een veilige en goede manier larven van de huisvlieg te kunnen kweken. Bijkomend voordeel: bepaalde bestanddelen van het insectje kunnen dienen als grondstof voor bioplastics.

Breed pallet

Vanzelfsprekend is het reduceren van het gebruik van plastic lang niet het enige waar Iv-Industrie zich mee bezig houdt. Voor ons is het wat dat betreft bijna dagelijks Wereldmilieudag. Zo dragen we met onze kennis en expertise in de industrie bij aan de grote verduurzamingsopgave bij Tata Steel, waar heel Iv een grote rol heeft, hebben voor EMMI een gloednieuwe, energiezuinige en duurzame melkpoederfabriek ontworpen en onlangs vierden we het succes mee van RIFT: de spin-off van de TU Eindhoven die vijfhonderd woningen in Helmond succesvol wisten ze verwarmen via Iron Fuel Technology. Hierbij wekt de boiler warmte op via de verbranding van ijzerpoeder, waarbij geen CO2 vrijkomt. Iv-Industrie is als engineering partner al sinds 2020 bij dit duurzaamheidsproject betrokken.

Kortom: het gaat de goede kant op en we hebben een duidelijke visie over hoe de industrie er in de toekomst uit kan zien en hoe ‘de fabriek van de toekomst’ flink bij kan dragen aan een klimaatneutraal Nederland. Hoe precies? Dat beschrijven in het artikel op pagina 40-43 in ons eigen Ivormatie magazine.