Allereerst: wat is decommissioning nu eigenlijk en waarom moet dat gebeuren? De afgelopen decennia zijn er op de Noordzee rond Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen honderden offshore platforms in zee geplaatst om olie en gas te winnen en aan land te brengen. In het kader van de energietransitie en duurzaamheidsdoelen vanuit het Parijse klimaatakkoord, wordt het gebruik van deze fossiele brandstoffen de komende jaren steeds verder afgebouwd. Veel van deze platforms staan daarom op de lijst om ontmanteld te worden. Dat wil zeggen: de complete infrastructuur, topside en jacket moeten worden verwijderd. De eigenaren van deze platforms zijn voor de gehele levensduur verantwoordelijk, dus ook voor de decommissioning.
Het zorgvuldig ontmantelen van de offshore constructies houdt voor Iv-Consult in dat de topsides of jackets veilig kunnen worden opgetild en naar het vaste land worden vervoerd, iets waar Luuk Blekman zich de afgelopen drie jaar in heeft gespecialiseerd. En dat proces begint al in een veel eerder stadium: onderzoek, offshore inspecties, het berekenen van het gewicht en het bepalen van de ‘centre of gravity’ van de topside en het jacket.
Luuk volgde samen met een aantal collega’s een offshore training om fysieke survey’s uit te kunnen voeren op platforms. Daardoor is Iv-Consult vanaf nu ook in staat om namens opdrachtgevers offshore inspecties uit te voeren. “Dat is een heel mooi onderdeel van ons werk”, vertelt Luuk. “Zonder de mogelijkheid om offshore inspecties uit te voeren zouden we enkel werken in een kantooromgeving en verliest men het gevoel met de praktijk. Het is daarom mooi en heel nuttig om die inspecties ook uit te kunnen voeren. Alles met het idee dat we er in de toekomst klaar voor zijn als een klant vraagt offshore te gaan.”
Tijdens de offshore inspecties wordt onderzocht of de praktijk overeenkomt met de beschikbare tekeningen, rapporten en foto’s. Ook wordt er gecheckt of er in de loop der jaren constructieve veranderingen hebben plaatsgevonden en of er equipment is toegevoegd of weggehaald. Dit om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het platform, alvorens onder andere het gewicht bepaald kan worden en de modellen voor de lift- en transportanalyses opgesteld worden.
Maar al van achter het bureau wordt veel informatie verzameld in het voortraject. Zeker aan de start van zo’n project is dat een ingewikkelde puzzel. Luuk: “Het is een uitdaging om alle informatie in te winnen en te organiseren. Zorgen dat je niks over het hoofd ziet. Natuurlijk hebben we daar een systeem voor opgezet, zodat we weten hoe informatie binnenkomt en waar we moeten kijken. Het is heel leuk om dat zo op te kunnen lossen. En vergeleken met het begin doen we dat nu al veel sneller. Het doel is om rapporten die we aanbieden aan klanten zo uniform mogelijk worden opgesteld. Dat maakt het makkelijker leesbaar en overzichtelijker.”