Dutch |English nl | en

Groene waterstof op zee

Systeemintegratie op zee 

Nu de windparken op zee steeds verder van de kust af komen te liggen, is het belangrijk om duurzame energiesystemen te integreren. Grote volumes elektriciteit van windparken op zee kunnen op piekmomenten niet zomaar ingevoerd worden op het hoogspanningsnet op land. Om deze hernieuwbare energie toch aan land te kunnen brengen en te kunnen gebruiken, is het omzetten ervan naar waterstof een mogelijkheid. Waterstofgas is eenvoudig en goedkoper te transporteren en op te slaan dan elektriciteit. Er kunnen bestaande of nieuwe pijpleidingen voor worden gebruikt.

300.000 waterstofauto’s

Iv-Offshore & Energy ontwikkelde een platform waar 500MW offshore windenergie wordt gebruikt om 85 kiloton waterstof per jaar te produceren. De afmetingen van een dergelijke waterstoffabriek op zee zijn vergelijkbaar met het 1.3GW high voltage direct current (HVDC) platform dat Iv-Offshore & Energy heeft ontworpen voor een van de grootste windparken in Europa: Sofia Offshore Wind Farm.
 
Dit platform heeft een capaciteit van 500 MW en produceert in één dag voldoende waterstof om meer dan 300.000 waterstofauto’s ruim 100 kilometer te laten rijden! Iv-Offshore & Energy heeft het volledige ontwerp van dit offshore waterstofplatform gemaakt, van het process design, het integreren van electrolyzer systemen, tot de Balance of Plant en het ontwerp van de jacket (het onderstel van het platform) en de hulpsystemen.
 

Technische data

Afmetingen:
Topside 30 x 80 x 40m (hxlxb)


Gewicht: 
Topside 11.000 mT
Jacket 6.500 mT
Piles: 4.000 mT

Waterdiepte: 45m

E-connectie (DC) PEM electrolyser: 500 MW
Waterstofproductie:
Capaciteit: 10.000 kg/u
 
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk? Welk vraagstuk wil jij realiseren? Fedor praat je graag bij over de mogelijkheden. Neem contact op of bel 088 943 3300