Home>Over Iv > Kennis & Nieuws > Overzicht > Zettingsproef voor nauwkeurigere en efficiëntere uitvoering van kadeversterking Gors en Vurige Staar
Zettingsproef voor nauwkeurigere en efficiëntere uitvoering van kadeversterking Gors en Vurige Staart Klimaatbestendig Waterveiligheid

Kadeversterking Gors en Vurige Staart

Iv-Infra is sinds 2017 betrokken bij de voorbereiding van de kadeversterking Gors en Vurige Staart van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De kades liggen tussen Purmerend en Ilpendam en moeten over een afstand van circa 7 kilometer binnenwaarts versterkt worden. Het gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van dikke lagen Hollandveen, dit leidt tot grotere onbetrouwbaarheid voor de werkelijke sterkte van de kade en de benodigde hoeveelheden materiaal om de kade te versterken. Tijdens de uitvoering kan dit leiden tot onverwacht extra benodigd materiaal, transporten en daarmee ook kosten voor het project. 

Resultaten zettingsproef

Iv opperde tijdens de voorbereiding een zettingsproef uit te voeren op één perceel binnen het projectgebied, om zodoende de betrouwbaarheid van de hoeveelheden materiaal nauwkeurig vast te stellen voor de gehele 7 kilometer aan kadeversterking. Wij doen dit door het meten van zettingen en waterspanningen maar ook door het meten van de dikte (én sterkteontwikkeling) van de slappe lagen gedurende de proef. Met de resultaten van de zettingsproef verwachten wij een nauwkeurigere en efficiëntere uitvoering voor de rest van het project. Tevens geeft dit het project ook op het gebied van duurzaamheid en stikstofuitstoot een boost door het mogelijk voorkomen van onnodige hoeveelheden materiaal en transportbewegingen. Daarnaast brengen we de verwachte projectkosten beter in kaart vóórdat het werk aanbesteed wordt. Medio mei start het werk aan de zettingsproef en wij hopen de resultaten voor het einde van het jaar te verwerken. De zettingsproef is een samenwerking tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Van Geemen Grond-, Weg- en Waterbouw, Mos Grondmechanica B.V. en Iv-Infra.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een zettingsproef voor jouw project? Rick gaat hierover graag met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een bericht.