Dutch |English nl | en
Wat is de toegevoegde waarde van architectuur in de industrie? Iv-Industrie

Wat is de toegevoegde waarde van architectuur in de industrie?

Hoe komt het dat industriële gebouwen er vaak standaard, saai en weinig inspirerend uitzien? Stagiaire Emma Bleumink onderzocht bij Iv-Industrie de toegevoegde waarde van architectuur in de industrie. Een stage-opdracht op maat, passend bij haar opleiding Bouwkunde en afstudeerrichting Architectuur aan de HAN. Emma vertelt over haar stageperiode, samen met haar stagebegeleider Daniëlla Taks, Lead Engineer Bouw & Constructie bij Iv-Industrie.

Opdracht op maat

“Ik liep stage bij Iv van februari tot en met juni 2020”, vertelt Emma. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek hebben we besproken wat voor opdracht ik zou kunnen uitvoeren. Eén die past bij mijn opleiding, maar ook bij Iv-Industrie. De vraag ‘wat wil de klant met de architectuur van industriële gebouwen?’ speelde al bij Iv, dus dat was een mooie match met mijn afstudeerrichting! Soms komt de vraag over vormgeving vanuit de klant, soms is het de gemeente die hieraan eisen stelt. Meestal is de opdracht ‘zorg vooral dat het aan de eisen van de welstand voldoet’ en verder worden er geen eisen aan de vormgeving gesteld. Dit was de aanleiding om te kijken naar waarom dit zo’n beperkte rol speelt en hoe we dit kunnen veranderen. Mijn stage is aan beide kanten zo bevallen dat ik nu ter overbrugging van komend half jaar bij Iv-Industrie mag blijven. Ik hoop daarna een half jaar te studeren in Canada, maar dat is afwachten met de huidige coronamaatregelen.”  
 

Toepassen van architectuur

Emma’s onderzoek kon rekenen op enthousiaste reacties, zowel bij collega’s als klanten. “Mijn collega’s vonden het heel leuk om nu meer met de vormgeving bezig te gaan”, vertelt Emma. “Uit mijn onderzoek bleek dat er zeker meer architectuur toegepast kan worden, maar dat er belemmerende factoren zijn zoals bijvoorbeeld kosten en het ontbreken van een toegevoegde waarde. De vraag is: hoe kan je eventuele bezwaren weerleggen? Hierbij kunnen een tweetal zaken zeer behulpzaam zijn. Ten eerste een ontwerp dat op verschillende manieren ontworpen wordt zodat het qua kosten niet uitmaakt voor welke gekozen wordt. Ten tweede het visualiseren van het ontwerp om het resultaat en de toegevoegde waarde te laten zien. Dit hebben we ook toegepast in projecten. Een opdrachtgever was zo enthousiast dat hij het ontwerp zelfs op zijn website plaatste.”
 
Daniëlla vervolgt: “Er lag een ontwerp voor een productiefaciliteit en de opdrachtgever vroeg of we hiervoor een architectonisch ontwerp konden maken passend bij het bedrijf. Emma heeft vervolgens een ontwerp gemaakt en onderbouwd welke kleuren en materialen gebruikt kunnen worden.”
“Het bedrijf is gericht op duurzaamheid en dat heb ik verwerkt in het ontwerp”, legt Emma uit. “Zo heb ik duurzame materialen gebruikt om het gebouw te laten aansluiten bij het bedrijf. De visie en uitstraling van het bedrijf passen nu ook bij het pand. Het ontwerp hoeft niet zo bijzonder te zijn, als het maar een verzorgd uiterlijk aan het industriepand geeft.”
 

 

Grijze bedrijventerreinen kleur geven

Wat is dan de meerwaarde van architectuur? “De vormgeving van een gebouw kan bijdragen aan het imago van een bedrijf, de uitstraling”, zegt Emma. “Ik vind het heel jammer dat het allemaal maar grijze gebouwen zijn, het lijkt me mooi als er meer variatie te zien is op een bedrijventerrein.” Daniëlla vertelt verder: “We willen dit echt benutten bij Iv en gaan aan de slag met het visualisatieprogramma Lumion. De kennis wordt dan ook snel overgedragen naar de andere modelleurs. In Revit kost het renderen van een ontwerp bijvoorbeeld een dag, in Lumion ben je met een uur al heel ver. Dit maakt het veel makkelijker om het te maken en om aan de opdrachtgever de verschillende mogelijkheden te presenteren.”  
 

Denk eens aan de industrie voor je carrière

Hoe kom je eigenlijk met een bouwkunde opleiding bij een ingenieursbureau voor de industrie terecht? Emma: “Het staat zeker niet direct op het netvlies van studenten of docenten om bij een ingenieursbureau  gericht op de industrie stage te lopen. Er wordt al snel gekeken naar woningbouw of utiliteitsbouw.” Daniëlla vervolgt: “het is jammer, want dit is juist een verbreding en verdieping van de opleiding. Het is echt heel anders dan bijvoorbeeld woningbouw. Je werkt nauw samen met collega’s van andere disciplines om tot een totaalontwerp te komen. Dat maakt het altijd weer leuk. Houd je van diversiteit en uitdaging? Denk dan ook aan de industrie voor je carrièrepad!”
 
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!