Dutch |English nl | en
Home>Over Iv > Kennis & Nieuws > Overzicht > Iv-Offshore & Energy tekent contract voor voorontwerp van eerste offshore netaansluiting van 525 kV
Iv-Offshore & Energy tekent contract voor voorontwerp van eerste offshore netaansluiting van 525 kV wereldwijd

Groene elektriciteit voor circa vier miljoen huishoudens

De ondertekeningsceremonie tussen TenneT TSO B.V. en Iv-Offshore & Energy b.v. van het contract voor het voorontwerp voor de grootste offshore netaansluiting heeft op 26 februari 2020 plaatsgevonden. Recent heeft Iv-Offshore & Energy de Europese aanbesteding voor het uitvoeren van dit project gewonnen.

Het voorontwerp is onderdeel van de ontwikkeling van een nieuw standaardontwerp voor de twee (Alpha en Béta) netaansluitingen voor de IJmuiden Ver windparken. De twee IJmuiden Ver High Voltage Direct Current (HVDC) platforms krijgen een vermogen van 2 gigawatt en zullen wereldwijd de eerste HVDC-platforms worden op basis van 525 kilovolt. Dit spanningsniveau is een voorbeeld van een van de HV-technieken die offshore nog niet eerder zijn toegepast. Deze innovatieve methode maakt de platforms geschikt voor het leveren van groene elektriciteit aan circa vier miljoen huishoudens. Dat is duurzame elektriciteit voor ongeveer de helft van alle particuliere huishoudens in Nederland. Naar verwachting zullen ongeveer 160 windmolens aan elk platform worden gekoppeld die deze duurzame elektriciteit zullen opwekken.

Een nieuwe standaard voor de toekomst

Het platformontwerp van Iv-Offshore & Energy gaat bijdragen aan een nieuwe standaard voor de toekomstige 2 gigawatt HVDC-platforms van TenneT. Het grote vermogen en het feit dat de techniek offshore nog niet eerder is toegepast maken dit project uniek. Tijdens het gehele ontwerpproces zullen afwegingen gemaakt worden ten aanzien van de ‘Lowest Levelized Costs of Energy (LCOE)’ en natuurverbetering (nature inclusive design). Naast maatschappelijke kostenvoordelen is het dus ook de bedoeling dat de natuur hiervan kan profiteren. Milieubevorderende maatregelen worden als basisvoorwaarden geïntegreerd in het ontwerp van de HVDC-platforms. Uiteindelijk moet er een ontwerp op tafel liggen dat de maatschappelijke kosten voor duurzame elektriciteit gegarandeerd betaalbaar houdt, en dat tegelijkertijd bijdraagt aan natuurversterking. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of een vishotel kan worden aangelegd dat een schuilplek en leefomgeving biedt voor jonge vissen en ander onderwaterleven, zodat het kan helpen om het ecosysteem te versterken.
 
Iv-Offshore & Energy is als Nederlands ingenieursbureau al jarenlang succesvol in de offshore windenergie sector. Wij zijn trots om met onze technische kennis een aandeel te kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van duurzame elektriciteit.

Wil je meer weten over dit project of onze offshore energie diensten? Wim vertelt je graag meer. Neem contact op via 088 943 2802 of stuur een mail.