Dutch |English nl | en
Lego toepassen om een probleem met klembekken op te lossen? 
 
Iv-Consult Iv-Consult

Iv-Consult legt uit hoe

 Anodeblokken die door een grijper uit een oven worden opgepakt en opgestapeld. Het lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. De wisselende afmetingen, de enorm hoge temperatuur en de zeer beperkte ruimte voor de grijper zorgen voor grote uitdagingen. Zo gebeurde het dat de blokken door instabiliteitsverschijnselen uit de grijper braken en in de oven vast komen te zitten. Iv-Consult ontwikkelde een methode om met behulp van berekeningen en een visualisatie met Legobouwstenen de juiste klemkracht te berekenen bij voldoende loswrikkracht uit de oven. Met deze methode werd al snel inzichtelijk waardoor het probleem met de klembekken werd veroorzaakt.

 

Efficiënt stapelen en tillen van zware anodeblokken

Bij Aluchemie in de Botlek, Rotterdam, maken ze anodeblokken voor aluminiumsmelterijen wereldwijd. Deze blokken dienen later als elektrisch contact met het aluminiumsmeltbad en wegen ongeveer 1 ton per stuk. De anodeblokken worden gemaakt van petroleumcokes en steenkoolteerpek. Ze worden met velen tegelijk gebakken in grote ovens. Als de anodeblokken afgebakken zijn, worden ze iets gekoeld en met een temperatuur tot circa 400 graden Celcius uit de ovens gehaald. Grote grijpers knijpen dan in één keer 6 blokken tegelijk aan de zijkanten beet en wrikken ze een beetje los tot ze uit de oven getild kunnen worden.

Er is niet veel ruimte beschikbaar voor de grijper tussen de anodeblokken en de ovenwand, meestal is dat minder dan 15 centimeter. Anodeblokken worden in meerdere maten gemaakt en ze krimpen ook wat tijdens het bakproces. Het is een hele kunst om ze efficiënt in de oven te stapelen en om ze na het bakken ook weer heel uit de oven te krijgen. Soms gaat dat niet goed, bijvoorbeeld omdat de grijper niet meer tussen de ovenwand en de anodeblokken past. Ook breken soms de blokken uit de grijper doordat er instabiliteit in de grijper optreedt.
 

Hoe Lego het uitbreekproces helder maakte

Iv-Consult heeft een methode ontwikkeld om de juiste klemkracht te berekenen bij voldoende loswrikkracht uit de oven. De tendens de laatste jaren is om de klembekken die de blokken inklemmen steeds dunner te maken, vanwege de makkelijkere toegang tot de oven en de steeds kleinere ruimte die beschikbaar is tussen de anodeblokken en de ovenwand. Waar eerder de sterkte van de hijstool maatgevend was, wordt nu de stijfheid van de hijstool en de klembekken (in combinatie met de stijfheid van de blokken zelf) steeds meer de maatgevende factor. Er wordt een kritische grens benaderd, waarbij de anodeblokken door instabiliteitsverschijnselen uit de grijper kunnen breken (vallen). Als dat in de oven gebeurt, dan kunnen de grijper en de anodeblokken muurvast komen te zitten in de oven, met ernstige gevolgen van dien.

Bij het berekenen van de klemkracht kwamen ook Legobouwstenen om de hoek kijken. Wat bleek nou, de problemen die zich voordeden met de klembekken, gebeurden op exact dezelfde wijze met de Legostenen. Zo konden we de problemen eenvoudig visualiseren voor zowel de klant als de collega’s die zich met het vraagstuk bezig hielden.
 

Materiaalkeuze is een grote uitdaging

De grootste uitdaging voor Iv-Consult is om een materiaal voor de klembekken te selecteren dat een voldoende hoge rekgrens en E-modulus heeft bij verhoogde temperatuur, en dat combineert met een minimale dikte van de klembekken. Het materiaal moet zodanig worden toegepast dat 6 anodeblokken (circa 5 ton) elastisch stabiel ingeklemd blijven hangen tussen de klembekken met een klemafstand van circa 5 meter. Iv-Consult heeft voor verschillende typen anodes diverse hijstools ontwikkeld en heeft plannen om een universele hijstool te ontwikkelen voor alle typen anodes.
 
 

Wil je meer weten over dit project? Jaco praat je graag bij over de mogelijkheden. Neem contact op via 088 943 2522 of stuur een mail.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!