Dutch |English nl | en 6E50065B-D4D2-438F-A2A9-B9A5827582D0 Created with sketchtool. D2605D5B-18C7-4314-ACCB-29BA3C99A8E4 Created with sketchtool. 63721C4D-2683-441C-8DD8-1ED9E8461E53 Created with sketchtool.
Hoe we windmolens op zee installeren met een dobber Duurzaamheid Innovatie Windenergie

Windmolens op zee 

Hoe installeren we op een efficiënte wijze, met uitsluitend klein varend materieel, een windmolen op zee? Dat is onze centrale vraag. De gravitybased-fundering-constructies zijn een mooie oplossing, maar wij denken dat dit effectiever kan. Wij zijn met een aantal collega’s van Iv-Consult sinds afgelopen jaar bezig met een R&D-onderzoek naar een innovatieve installatiemethodiek met een tension-leg-platform in combinatie met een gravity base. De windturbine staat meestal op een stijve en soms zware onderconstructie. Ons concept bestaat uit een caisson met daaraan drie staalkabels (tendons) die een driehoekige ‘dobber’, waarop de turbine staat, onder water trekt en daarbij de kabels op spanning houdt. Die aanspanningsfase, het onder water trekken van de ‘dobber’, dat is het lastige deel. Hoe dat precies, beheerst en gecontroleerd uitgevoerd kan worden, dat is wat we nu onderzoeken.

Gravitybased-fundering-constructies

De steeds grotere windmolens op zee komen verder van de kust, in dieper water te staan. De bekende funderingsconstructies, zoals monopiles en jackets, zijn te kostbaar om in deze gebieden te installeren. Vaak gebruikte alternatieven zijn zuigankers of palen in combinatie met een drijvende constructie. Relatief nieuw voor de installatie van windmolens op zee zijn de gravitybased-fundering-constructies: grote, zware en vaak betonnen funderingsconstructies (caissons) die onshore worden geprefabriceerd en per boot getransporteerd naar de offshorelocatie. Door de ballast (water, zand, et cetera) zinkt de constructie. Daarbovenop komt de bovenconstructie, inclusief de turbine en de bladen.

Hoe moeten we met de tendons gecontroleerd de caisson op de zeebodem zetten en hoe trek je de dobber onder water zodat die onder het extreme-golfniveau ligt? Wat is de consequentie van het aerodynamische gedrag van de turbine in combinatie met het hydrodynamische gedrag van de verankeringsconstructie onder water? Het is fantastisch om zo een heel nieuwe manier van installeren te bedenken en samen zulke vragen te beantwoorden. Straks ‘dobberen’ de windmolens op zee met ons gepatenteerde concept. Maar nu zoeken we eerst nog een partner, een kabelproducent, caissonbouwer of een andere geïnteresseerde om samen met ons dit concept door te ontwikkelen naar een eenvoudig en doelmatig systeem.

Wil je meer weten over windmolens op zee? Wouter praat je graag bij over de mogelijkheden. Neem contact op via 088 943 3100 of stuur een mail.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!
D2605D5B-18C7-4314-ACCB-29BA3C99A8E4Created with sketchtool.