Dutch |English nl | en
Home>Over Iv > Kennis & Nieuws > Overzicht > Haast met crystallizers voor China
Haast met crystallizers voor China
 
Techniek Crystallizers Ontwerpen

Groeiende economie

De Chinese economie groeit nog steeds als kool en de behoefte aan grondstoffen is groot. Shenhong Refinery Petrochemical Corporation in Lianyungang, in het oosten van China, heeft 24 crystallizers besteld bij Escher Process Modules, dochter van Iv-Groep. De grondstof voor de fabricage van petflessen, para-xyleen, hoeft daardoor straks niet meer geïmporteerd te worden. De Chinese opdrachtgever wil de installaties graag al in september 2020 gereed hebben. Dat geeft de nodige druk op de ketel bij de bouw.

Kristallen schrapen

De crystallizers maken in China onderdeel uit van een nieuw, gigantisch petrochemisch complex. Hoe het werkt: het vat van de crystallizer wordt tot de nok gevuld met 250.000 liter xyleen, met ook nog wat resten tolueen en benzeen, waarop een ‘dekentje’ van stikstof ligt, zodat er geen giftige damp kan vrijkomen. Aan de onderzijde en halverwege het vat wordt in de dubbele wand ethyleen ingebracht, een gas dat gedurende het proces in temperatuur varieert tussen -35 en -84 graden Celsius, om de inhoud van het vat af te koelen. Paraxyleen kristalliseert bij een temperatuur van 13 graden boven nul. Op de wand groeit een laag kristallen aan, die door ronddraaiende schrapers wordt verwijderd. De kristallen zinken naar de bodem, waar een soort slush puppie ontstaat. De vloeistof en het ijs worden onderop afgevoerd, terwijl er bovenin weer vloeistof wordt aangevoerd, want het niveau wordt constant gehouden. In een centrifuge wordt het ijs van de vloeistof gescheiden, in drie trappen, waardoor het product steeds zuiverder wordt. Uiteindelijk komt er para-xyleen uit. Als de installatie eenmaal aan de gang is, draait hij volcontinu, maand in, maand uit.

‘Installed base’

Escher is sinds 1925 actief in de procestechnologie en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd. In 1998 werden al vijf van dit soort crystallizers geleverd aan BP in Geel, België. De crystallizers draaien daar al twintig jaar succesvol, dat is een ‘installed base’, die heel belangrijk is om vervolgopdrachten te krijgen. Binnen Iv-Groep zijn er allerlei divisies met een eigen expertise, die voor de crystallizers nauw met elkaar samenwerken. “Voor de bouw van de crystallizers hebben we daarnaast niet alleen de beste leveranciers gevonden, want we wilden meer dan dat, het zijn ook onze partners. De tijdsdruk door de strakke deadline is enorm groot. Ieder project brengt uitdagingen met zich mee”, lacht Hugo Keemink, technisch coördinator van het project.

Reversed engineering

Escher leverde weliswaar twintig jaar geleden reeds crystallizers, maar omdat binnen de organisatie niemand meer is die daaraan heeft meegewerkt, moeten op basis van de oude gegevens de nieuwe worden ontworpen. Bovendien zijn de specificaties verzwaard. Vanuit de organisatie is er meerdere keren naar China afgereisd om de klant er allereerst van te overtuigen dat de oplossing van Escher de beste en de veiligste was. En vooral ook om goed te luisteren naar de wensen.
Een van de wensen is een extra voorziening voor de veiligheid, een torque limiter of koppelbegrenzer, die is ontwikkeld voor de tandwielkast, met planetaire tandwielen in drie trappen. In het uitzonderlijke geval dat de motor blokkeert of er een tand van een tandwiel afbreekt, neemt de vloeistof de rotor mee en worden de krachten het tienvoudige wat de motor kan leveren. En dan treedt de koppelbegrenzer in werking en koppelt de rotor los van de motor.
 
Vergeleken met het oude ontwerp zijn nog meer verbeteringen aangebracht, zoals een dry gas mechanical seal en een in-line aandrijving. De constructie is berekend op de hogere snelheid waarmee deze installatie gaat draaien: 20 omwentelingen per minuut, tegen 11 in het oude ontwerp.

Het uitgebreide artikel is te vinden in ons magazine

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk? Wim denkt graag met je mee. Neem contact op via 088 943 3300 of stuur een mail.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!