Home>Nieuws > Overzicht > Training for the job: "Het is goed om na te denken over jouw eigen kansen en ontwikkeling"
Training for the job: "Het is goed om na te denken over jouw eigen kansen en ontwikkeling" 

"Ga het gesprek aan!"

De ontwikkeling van medewerkers vinden we belangrijk bij Iv. Iedereen volgt zijn of haar eigen carrièrepad. Sander Ligthart volgt naast zijn baan nog de opleiding Constructief Ontwerpen en vertelt over zijn ervaringen. 

"Ik was behoorlijk onder de indruk van de projecten en technische uitdagingen bij Iv"

Sander Ligthart (24) is Modelleur/Constructeur bij Iv-Infra en vertelt over zijn loopbaan en opleiding: “In mijn derde jaar van de studie hbo Built Environment (civiele techniek) ben ik in contact gekomen met Iv-Infra. Voor een projectopdracht moest ik een grote brug ontwerpen en berekenen. Hiervoor nam ik de Zandhazenbrug als referentie, waarna ik erachter kwam dat dit constructieve ontwerp door de afdeling Stalen- en Beweegbare Kunstwerken van Iv-Infra is gemaakt. Om meer informatie en ervaring op te doen ben ik op gesprek geweest bij het kantoor in Haarlem. Ik weet nog goed dat ik toen behoorlijk onder de indruk was en dat het gesprek goed beviel. In mijn vierde jaar moest ik gaan afstuderen waarvoor ik Iv weer heb benaderd. Deze keer voor een afstudeeronderzoek. Dat is gelukt en na mijn afstuderen ben ik bij Iv-Infra op de afdeling Stalen- en Beweegbare Kunstwerken in dienst gekomen. De projecten en technische uitdagingen zijn bij Iv groot, dat was voor mij echt een reden om voor Iv te kiezen.”

Doorstuderen of werken

“Ik ben begonnen als modelleur, maar ik wil niet altijd alleen blijven tekenen”, vervolgt Sander. “Ik wil graag een combinatie van modelleren en berekenen opzoeken. Uiteindelijk is mijn doel om door te groeien naar constructief ontwerper. Vooral de combinatie tussen een praktisch ontwerp maken en dit vervolgens te kunnen dimensioneren met behulp van berekeningen spreekt mij aan.
Toen het einde van mijn hbo-opleiding naderde moest ik de keuze gaan maken tussen het doorstuderen op een technische universiteit of gaan werken. Doorstuderen leek mij een flinke uitdaging, echter was ik na een meewerkstage bij een achtbaanfabrikant en mijn afstudeertraject onder begeleiding bij Iv-Infra er ook wel aan toe om te beginnen met werken. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op het beginnen met werken. Terwijl ik deze keuze moest maken had ik al tijdens mijn afstudeerperiode bij Iv nagevraagd wat de mogelijkheden zijn om naast het werk een opleiding te volgen. Er bleek veel mogelijk te zijn.”.
 
“Na een klein jaar werken bij Iv startte ik met de opleiding Constructief Ontwerpen van de Betonvereniging/Bouwen met Staal. Met deze opleiding werk je echt aan een grondige constructieve basiskennis, waarin eerst de lesstof van het hbo nog eens kort wordt herhaald. Daarna wordt er verder op deze basiskennis ingegaan en toegepast. De lessen volg ik met andere werkende studenten, hierdoor leer je veel verschillende disciplines kennen. Het grote verschil met verder studeren op een TU is dat dit veel praktischer is. Het is echt meer een combinatie tussen theorie en praktijk. Dat zie je ook terug in het aanbod van docenten, ik krijg les van docenten die uit het werkveld afkomstig zijn, maar ook van docenten die al jarenlang op technische universiteiten les geven.” 

Flexibel

Hoe bevalt het studeren en werken tegelijkertijd? “Het is af en toe wel pittig”, geeft Sander toe. “We werken aan veel mooie projecten en daar wil ik zoveel mogelijk van meekrijgen. Daar leer ik ook veel van. Om mijn opleiding goed bij te houden gebruik ik met regelmaat mijn weekend voor de zelfstudie. Gelukkig is Iv flexibel en kan ik af en toe een dagje vrij nemen voor de studie. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan met je leidinggevende of projectmanager en aan te geven dat je die tijd echt nodig hebt voor de studie. Tegelijkertijd geeft mijn opleiding ook weer nieuwe inzichten die handig zijn voor in de projecten. Binnen de projecten is er weinig tijd voor theorie en de combinatie van praktijk en studie komen nu mooie samen.”.

In de toekomst kijken

Zijn er nog uitdagingen? “Het kan soms lastig zijn om tijd vrij te maken voor de studie”, legt Sander uit. “Ik vind mijn werk echt leuk waardoor het lastig kan zijn om tijd vrij te maken. Vrije tijd buiten het werk en de opleiding om is natuurlijk ook belangrijk. De opleiding is op masterniveau en soms moet ik er voor zorgen dat ik de lesstof wel bij blijf. Wiskunde was bijvoorbeeld best wat weggezakt, dat behoefte best wel wat extra aandacht. Maar het is vooral mooi om te zien dat wat ik leer, ik vaak weer kan toepassen in mijn werk aan stalen- en beweegbare bruggen. Iv ondersteunt me zeker in mijn studie. Vooral de flexibiliteit is fijn. Ik werk 40 uur, maar als ik tijdens werk mijn opleiding moet volgen mag ik ook uren op opleiding boeken. Verder zorgt het ervoor dat ik steeds meer kan sparren met collega’s, zeker wanneer er theorie voorbij komt. Ook kan ik steeds meer werkzaamheden oppakken. Zodoende hoop ik later ontwerpleider te mogen worden.
Ik heb nog wel enkele tips voor andere beginnende collega’s: het is goed om na te denken over jouw eigen kansen en ontwikkeling, ga het gesprek aan! Denk goed na over wat jij wilt en bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende. Bespreek het ook met collega’s, wat voor opleiding hebben zij gevolgd? Zo kan je ook wat meer in je eigen toekomst kijken. Wat voor werk zou jij willen doen en wat heeft de collega die dat werk doet daarvoor gedaan? Ga dus het gesprek aan!”