Slimme monitoring om deformaties door bouwwerkzaamheden aan Afsluitdijk te constateren Iv-Infra Deformatiemetingen Slimme monitoring Waterveiligheid

Continue metingen

Op en rondom de Afsluitdijk wordt flink gebouwd om Nederland te kunnen blijven beschermen tegen hoge waterstanden. Zo is de Stevinsluis bij Den Oever gerenoveerd en wordt momenteel gewerkt aan het versterken van de dijk en het vergroten van de capaciteit voor het afvoeren van water door het realiseren van nieuwe spui- en keersluizen. De realisatie van deze enorme constructies heeft invloed op de naastgelegen uit 1932 afkomstige kunstwerken. Iv-Infra verzorgt tijdens de renovatie en realisatie in opdracht van bouwconsortium Levvel de monitoring, waarbij met slimme sensoren continu in de gaten wordt houden of deformaties (verzakkingen of verplaatsingen) plaatsvinden bij naastgelegen constructies. Een complexe opgave, die maatwerk en specifieke kennis van zowel monitoring als technische kennis van de constructies vereist.

Blijven deformaties binnen de marges?

Op de Afsluitdijk staan momenteel vijf spuisluizen (drie bij Den Oever en twee bij Kornwerderzand). Hun functie is om overtollig water vanuit het IJsselmeer af te voeren naar de Waddenzee. Om deze afvoercapaciteit flink te vergroten worden bij Den Oever twee extra spuisluizen gerealiseerd. In de bestaande situatie liggen er ‘eilandjes’ tussen de spuimiddelen. Deze worden weggehaald, zodat daar de nieuwe spuimiddelen kunnen worden gerealiseerd. In tegenstelling tot de bestaande sluizen worden de nieuwe spuisluizen onder maaiveld ingepast en niet in heftorens gehangen. 

Ook is de dijk verbreed en opgehoogd. Aan de onderkant van de dijk zijn innovatieve golfkerende Levvel-blocs toegepast. Dit is een duurzame toepassing die het bouwconsortium Levvel speciaal voor dit project heeft ontwikkeld. In totaal is de dijk ondertussen uitgerust met 75.000 van deze blokken. Aan de opgaande kant van de Waddenzee wordt een mozaïek van innovatieve betonnen Quattroblocks gerealiseerd, die de golven moeten verkorten.

Door de uitvoeringswerkzaamheden kunnen bestaande omliggende constructies zich gaan verplaatsen of gaan verzakken. Iets wat slechts binnen specifieke marges acceptabel is. Iv-Infra heeft daarom op strategische plekken sensoren geïnstalleerd die continu monitoren of er tijdens de bouwwerkzaamheden verplaatsing of verzakking optreedt. Dit doen we door een combinatie van tachymetrische monitoring en het gebruik van tiltsensoren en trillingsmetingen. 

De gestelde interventie- en grenswaarden zijn door de Levvel site engineer bepaald aan de hand van de constructie en de staat van het object. Iv-Infra heeft hierin een actieve bijdrage geleverd en berekeningen gemaakt om de meeteenheden van de sensoren te vertalen naar de gestelde waarden. Specifiek voor de trillingsmetingen geldt dat deze conform SBR trillingsrichtlijn deel A ‘ Schade aan bouwwerken’ worden uitgevoerd en conform de contracteisen zijn gecategoriseerd. Hiermee zijn signaal- en grenswaarden automatisch vastgesteld. Op basis van wat overeengekomen is met de opdrachtgever is een uitgebreid alarmschema met maatregelen opgesteld.

Hoe bepaal je de juiste plek van sensoren?

Sensoren geven alleen de juiste informatie af als zij ook op de juiste plek geïnstalleerd zijn. Voorafgaand aan het opzetten van het definitieve systeem is in het terrein een verkenning geweest voor het bepalen van de locatie van de opstelpunten van de robotic total stations en de referentiepunten. Al heel snel kwamen we samen met Levvel tot de conclusie dat er voor Den Oever maar één geschikte locatie is om de meetsystemen te plaatsen. Namelijk boven op het dak van de spuitorens. Hierdoor hebben alle bouwactiviteiten nauwelijks invloed op de monitoring (verstoring zichtlijnen e.d.). Het was een flinke klus om alle meetsystemen en toegangsmiddelen te plaatsen, maar daar plukken we nu al jaren de vruchten van.  Daarnaast kunnen we zo nu en dan ook nog even van het uitzicht genieten! 

Real-time inzicht

De sensoren die zijn toegepast geven real-time inzicht in eventuele deformaties. Continu wordt de data van de sensoren naar het online platform van Iv-Infra verstuurd. Het projectteam van Iv-Infra en Levvel hebben 24/7 inzicht in de meetdata. Indien een object zich ongewenst verplaatst buiten de acceptabele marges wordt hier direct een melding van verstuurd. Iv-Infra ziet vervolgens in het centrale systeem direct om welk object het gaat en kan aan de meetgegevens aflezen of er gelijk actie moet worden ondernomen of niet. Zo draagt Iv-Infra met het uitvoeren van slimme monitoring en een juiste interpretatie van de meetgegevens bij aan het beheersen van de risico’s en het voorkomen van schade als gevolg van de bouwwerkzaamheden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw vraagstuk? Arno gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een mail. 
D2605D5B-18C7-4314-ACCB-29BA3C99A8E4Created with sketchtool.