Dutch |English nl | en
Home>Kennis & Nieuws > Overzicht > Samenwerking is key bij het uitvoeren van ingenieursprojecten
Samenwerking is key bij het uitvoeren van ingenieursprojecten
 

Samenwerking is key bij het uitvoeren van ingenieursprojecten

“Techniek sprak mij gewoon altijd al het meeste aan. Ik heb er nooit bewust over nagedacht dat in dit vakgebied voornamelijk mannen werkzaam zijn. Het heeft mijn keuze in ieder geval niet beïnvloed”, legt Daniella Taks uit. Daniella is lead engineer bouw & constructie bij Iv-Industrie. “Het is de combinatie van de praktische toepasbaarheid, logica en dat je echt iets maakt, bouwt en ontwikkelt, wat voor mij de techniek zo leuk maakt. Dat wat je op papier ontwerpt, wordt uiteindelijk een tastbaar resultaat! Ik volgde de opleiding commercieel ingenieur bouwkunde. Dat is een combinatie van ongeveer 30% heao
en 70% hts. Hierin kies je vervolgens een van de vier stromingen. Ik koos voor bouwkunde. Deze opleiding werd toen alleen aangeboden in Den Haag, tegenwoordig helaas niet meer. De combinatie van commercie en techniek, die diversiteit, sprak mij heel erg aan.”

Adaptief vermogen en creativiteit

Daniella werkt nu ruim drie jaar bij Iv en heeft hiervoor bij verschillende ingenieursbureaus gewerkt. “Ik heb eigenlijk altijd in de voedingsmiddelenmarkt gewerkt”, vervolgt Daniella. “Dat geeft een mooie extra uitdaging bij het ontwerpen van de bouwkundige ruimtes. Veiligheid en hygiëne zijn bijvoorbeeld heel belangrijk in deze markt. Maar vooral de intensieve samenwerking met de klant spreekt mij erg aan. En de samenwerking met de andere afdelingen. Iedereen werkt vanuit zijn eigen vakgebied en daarin moet je soms aanpassingen doen in het belang van de klant. Vooral bij bouwkunde heb je veel adaptief vermogen en creativiteit nodig. Binnen de industrie is bouwkunde vaak ondergeschikt aan het proces, maar wel noodzakelijk. Er is immers toch gewoon een gebouw nodig. Het zorgt ervoor dat veel afstemming nodig is met de andere disciplines. Is er wel voldoende ruimte? Is het hygiënisch? Zijn er veel raakvlakken met de andere disciplines? Is de geplande verbouwing op deze manier wel mogelijk? Die puzzel vind ik echt heel leuk! De connectie met de uitvoering vind ik ook heel belangrijk. Het bewust zijn van het feit dat jouw ontwerp ook gebouwd moet kunnen worden zorgt ervoor dat je dit meeneemt in je ontwerp. Zo werkte ik eens aan een project waar een team een mooi gebouw had ontworpen, maar op de bouw bleek dit bijna niet te doen. De aannemer stond op een heel smal strookje grond, met vrijwel geen ruimte om te werken. Zo zie je maar, ieder z’n vak.”
 

Samen het beste resultaat leveren

“Wat ik het leukst vind in mijn huidige functie? Intermediair zijn”, vertelt Daniella. “Je maakt voor de klant de vertaalslag en stemt met de engineers af om dat vorm te geven. Daarbij moet je altijd in mogelijkheden denken, hoe ingewikkeld het ook kan zijn. Dit werk doe je nooit alleen. Je hebt een team nodig waaraan je dingen kan overlaten. Zo maak ik bijvoorbeeld een schets van een gebouw en een 3D-engineer tekent dat vervolgens helemaal uit. Ik zorg vervolgens voor de verbinding met de andere disciplines en de afstemming in het ontwerp. Je kan echt niet zonder een goed team. Ieder teamlid pakt werkzaamheden zelfstandig op en samen kom je tot het beste resultaat. Op welk project ik het meest trots ben?”, Daniella denkt even na: “ieder project is uniek en heeft iets wat je er hebt geleerd of waar je trots op bent. Maar één noemen lukt dus echt niet. Hele kleine projecten, waarbij je een klant net even goed op gang kan brengen zijn mooi. Of juist de grote, complexe projecten zoals de geitenmelkpoederfabriek van Emmi of het project bij Nutricia waar ik nu bij betrokken ben als projectengineer.”
 

Masterplan bij Nutricia Advanced Medical Nutritian

Bij Nutricia Advanced Medical Nutritian in Zoetermeer maken ze medische voeding, zoals sondevoeding, dieetvoeding en drinkvoeding. Dit is een zogenaamde ‘natte’ fabriek, waarin met vloeistoffen wordt gewerkt. Simpel uitgelegd: een recept wordt opgelost en in een flesje gedaan. Voor deze bestaande fabriek is een masterplan gemaakt voor de komende jaren voor de uitbreiding en verbouwing van de fabriek. Iv-Industrie heeft aan het begin van 2021 de opdracht gekregen om binnen het masterplan als EPCM contractor op te treden op het gebied van bouw & constructie, klimaat & energie, elektra & installaties en piping & utilities. Nutricia houdt zich bezig met de process kant.
 

De eerste stappen

Iv-Industrie is nu bezig met de eerste stappen binnen het project bij Nutricia. Daniella vertelt: “Die eerste stappen houden in dat we een zeer ingrijpende verbouwing aan het bestaande gebouw gaan doen en daarnaast ook nieuwbouw gaan ontwerpen. Dat heeft vooral consequenties voor de productie, want dat gaat gewoon door tijdens een verbouwing, en de logistiek tijdens de verbouwing. Dus we zijn nu bezig met alle fases van het project; wanneer moet wat gaan gebeuren. Nu zijn we de details van de eerste stap aan het uitwerken. In het voortraject van dit project was mijn functie lead engineer bouw en constructie, nu tijdens het project is dat projectengineer. Ik doe de coördinatie van het grootste project en een groot deel van de deelprojecten, die met name gericht zijn op de gebouwen en gebouwgebonden installaties. Mijn taak is om met Nutricia te overleggen over wat er exact nodig is.”
 

Uitdagende werkzaamheden

“Uitdagingen genoeg bij zo’n project”, legt Daniella uit. “De grootste is toch het werken op een brownfield
locatie, oftewel een bestaande locatie waar al gebouwen en een fabriek staan. Dat geeft beperkingen in bijvoorbeeld de beschikbare ruimte, de beperkingen van het bestaande gebouw en het feit dat om de verbouwing heen de productie gewoon door moet gaan. Daarnaast moeten we elkaar als partners nog leren kennen in dit project. Die samenwerking met de klant moeten we nog tot ontwikkeling brengen en we moeten leren hoe we elkaars kwaliteiten in kunnen zetten. Kortom, de juiste vorm vinden om samen te werken. In mijn functie vind ik het heel leuk om het klantcontact en de samenwerking te zoeken. Ieder project heeft zijn eigen uitdagingen en in het begin, zeker bij een nieuwe klant, is het belangrijk om vooral heel veel af te stemmen, te praten en verwachtingen te managen. In dat stadium zitten we nu in dit project. De diversiteit aan werkzaamheden trekt mij wel. Ik vind iedere dag hetzelfde doen niet leuk. Maar eigenlijk hebben we dat nooit bij Iv-Industrie.”

 

Blijf je graag op de hoogte van al het nieuws omtrent Assetmanagement? Schrijf je in voor de Iv nieuwsbrief en ontvang maandelijks bericht over de laatste ontwikkelingen omtrent Assetmanagement.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kun jij ons versterken? Werken bij Iv-groep betekend elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Zelfstandig of met een team van top experts.