Regio College Zaandam klaar voor de toekomst door doortastende quickscan Iv-Bouw Onderwijsinstellingen

Gedetailleerde quickscan leidt tot grote beslissingen

Het Regio College Zaandam staat aan de vooravond van een grootscheepse renovatie. Iv-Bouw heeft een installatietechnische en bouwkundige quickscan uitgevoerd en zes scenario’s voor renovatie of nieuwbouw uitgewerkt. De voorgestelde renovatie, die goedkoper én duurzamer is dan nieuwbouw, is door het schoolbestuur overgenomen. Van een uitgebreide quickscan tot snelle besluitvorming.

De Zaandamse MBO-onderwijsinstelling is een grote onderwijsinstelling in de regio en bestaat uit drie aaneengesloten gebouwen, die respectievelijk in 1999, 2002 en 2003 zijn opgeleverd. Niet heel oud dus, maar ze voldoen niet aan het Bouwbesluit uit 2012, waar voorschriften op het gebied van veiligheid, bruikbaarheid, gezondheid, energiezuinigheid en milieu in zijn vastgelegd. Bovendien wil het Regio College Zaandam stappen zetten om een gasloos gebouw wat minimaal een Bijna Energie Gebouw (BENG) en liefst een Energie Neutraal gebouw (ENG) wordt.
 

Forse verlaging CO2-uitstoot

Iv-Bouw heeft daarom een installatietechnische quickscan uitgevoerd. De bouwkundige quickscan is onder leiding van Iv-Bouw uitgevoerd. Het doel van het schoolbestuur van het Regio College Zaandam is om te komen tot een toekomstbestendige, duurzame huisvesting, mede gebaseerd op de routekaart MBO. Volgens de routekaart moet in 2050 is de CO2-uitstoot met 95 procent gereduceerd zijn.

Projectleider Dion van Bommel van Iv-Bouw heeft in de afgelopen paar maanden de installatietechnische quickscan uitgevoerd. ‘’We hebben 6 scenario’s onder de loep genomen. Dat gaat om renovatie, nieuwbouw op een andere locatie en nieuwbouw op de huidige locatie. Deze varianten zijn uitgewerkt op basis van BENG criteria en ENG criteria. ’’ Naast duurzaamheidswensen en -eisen vanuit het bouwbesluit, geven de kosten ook de doorslag. 
 

Van BENG naar ENG

Om daar meer inzicht in te krijgen, heeft Iv-Bouw energieprestatieberekeningen (gebaseerd op NTA8800), kostenramingen en exploitatieoverzichten gemaakt. Het doel daarbij is om na te gaan hoe een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) gebouw bereikt kan worden en wat er voor nodig om compleet energieneutraal te zijn (ENG). De resultaten van de BENG- en ENG-criteria worden getoetst op drie vlakken: energieverbruik, het primaire energieverbruik (elektra) en het aandeel duurzame energie dat wordt ingezet. Om volledig ‘ENG’ te worden, moet het aandeel duurzame energie honderd procent zijn.

‘’Om de duurzaamheidsdoelen van 2050 te halen, moet het schoolgebouw aan meer voldoen dan de BENG-criteria. Kortom: het Regio College moet naar ENG’’, vertelt Dion. Het pand heeft al een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) die de helft van het gebouw verwarmt en koelt. De andere helft wordt nu nog met gas verwarmd. Op het dak komen zonnepanelen om aan de CO2-reductie te kunnen voldoen. De gebouwen gaan nu van energielabel A naar A++++. 

Iv-Bouw slaagde er tijdens de uitvoering van de quickscan in om te onderzoeken of de WKO-installatie meer kon bedienen dan alleen de helft van het gebouw. Goed nieuws voor het Regio College Zaandam: dat is het geval. De gasgestookte installatie kan vervallen, na de renovatie. Maar er zijn meer uitdagingen: de MBO-onderwijsinstelling heeft veel praktijklokalen met onder andere grote, professionele keukens. ‘’Als je dat bij nieuwbouw allemaal opnieuw moet installeren, wordt dat ontzettend duur’’, vertelt Dion.

De conclusies hierboven hebben ertoe geleid dat Iv-Bouw het schoolbestuur heeft geadviseerd om grootscheepse renovatie toe te passen op de huidige plek. In dat scenario voldoet het gebouw aan de ENG-criteria, het Bouwbesluit uit 2012 en het programma Frisse Scholen Klasse B.
 

Advies bij toekomstbepalende keuze

Het Regio College Zaandam heeft het advies volledig overgenomen en gaat voor een flinke renovatie. ‘’Dat het schoolbestuur zo snel na de quickscan een knoop heeft doorgehakt, is mooi’’, vindt Dion. ‘’Ze waren er al heel lang mee bezig. Maar nu ligt er een concreet, duidelijk plan met een duidelijke conclusie.’’ Naast Iv-Bouw was ook architectenbureau EGM bij de quickscan betrokken voor het bouwkundige gedeelte. ‘’Er zat druk op, want het schoolbestuur wilde echt een beslissing nemen. Het is mooi dat we hen daar op deze manier bij hebben kunnen helpen.’’ 

Kortom: een uitgebreide quickscan met duidelijke conclusies kan binnen een aantal maanden worden gerealiseerd. Dion: ‘’Er zijn veel meer scholen die hiermee worstelen en binnenkort iets zullen moeten doen. De CO2-reductie is namelijk verplicht. Voor ons was dit de eerste keer dat we zo diep de materie in gingen met deze quickscan. Mooi dat we daar zo bij betrokken zijn geweest. Als schoolbesturen de noodzaak gaan zien, kan het snel gaan.’’
 

Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kun jij ons versterken? Werken bij Iv-groep betekend elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Zelfstandig of met een team van top experts.