Inspecties en betononderzoek voor gemeente Utrecht Iv-Infra Gemeentes (infra)

Inspecties en betononderzoek voor gemeente Utrecht

De afgelopen dagen heeft Iv-Infra in opdracht van de gemeente Utrecht inspecties en betononderzoek uitgevoerd aan diverse betonnen kunstwerken. Deze werkzaamheden maken deel uit van de raamovereenkomst die wij samen met Wagemaker en WSP in Nederland hebben afgesloten met de gemeente. Het doel van deze raamovereenkomst is het beoordelen van de constructieve veiligheid van de bestaande kunstwerken in de gemeente Utrecht.

Het archief herstellen

Van deze kunstwerken is er geen beschikbare archiefinformatie die kon worden gebruikt om een representatieve verificatieberekening uit te voeren. Om de ontbrekende informatie, zoals geometrie, wapeningsconfiguratie en materiaalkwaliteit, te achterhalen, is gebruikgemaakt van 3D-laserscanning (geometrie), de wapeningsdetectieapparatuur van Proceq en (destructief) betononderzoek in samenwerking met Kwant betoninspectie. Hierbij zijn er kernen geboord om de beton- en betonstaalkwaliteit te bepalen en op sommige locaties is de wapening blootgelegd om de staafdiameters en staafafstanden te verifiëren. Vermeulengroep heeft de tijdelijke verkeersmaatregelen verzorgd, zodat de werkzaamheden veilig uitgevoerd konden worden.

Efficiënt en doeltreffend onderzoek

‘’Het achterhalen van de wapeningsconfiguratie zonder archiefinformatie kan een complexe aangelegenheid zijn’’, vertelt constructeur Steven Rijnbergen. ‘’Wapeningsscans bieden een goede eerste indicatie, maar zijn zonder destructieve verificatie niet geschikt als basis voor een verificatieberekening. Daarom zorgen wij ervoor dat er altijd een betononderhoudskundige (BOK) en een ervaren constructeur met veel kennis van bestaande constructies aanwezig zijn. Want gezamenlijke kennis en een goede samenwerking zorgt uiteindelijk voor een efficiënt en doeltreffend onderzoek.”

Zo’n onderzoek is doeltreffend, omdat er slechts op tactische plaatsen een monstername verricht wordt en de wapening wordt blootgelegd. Hiermee wordt voorkomen dat een constructie onnodig wordt verzwakt. Bovendien blijft het aantal te repareren plekken beperkt.

Verificatieberekeningen

De genomen monsters zijn inmiddels onderweg naar het laboratorium van Concrefy. Daar zullen ze worden onderzocht om de betonkwaliteit en betonstaalkwaliteit te bepalen. Zodra alle gegevens beschikbaar zijn, zullen de verificatieberekeningen van deze batch aan kunstwerken worden uitgevoerd. Iv-Infra streeft er naar om deze kunstwerken nog voor lange tijd veilig in stand te kunnen houden!