Siep ontwerpt een motion compensated crane.
 

"Ik vind het leuk om te ontwerpen en dat tot realiteit te zien komen.”

Bij Iv-Groep zijn de afgelopen tijd meer dan 40 stagiairs en afstudeerders gestart. Nu deze afstudeeropdrachten meer en meer vorm beginnen te krijgen, zijn wij benieuwd hoe het deze jonge talenten bevalt binnen Iv, hoe de opdracht verloopt en waar zij op dit moment precies mee bezig zijn. Siep ten Thije, 23 jaar en woonachtig in Utrecht, studeert werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Twente. Op dit moment is hij druk bezig met zijn afstudeeropdracht bij Iv-Consult in Almere. “Ik heb tijdens mijn bachelor een multidisciplinaire studie gedaan. Dit was een combinatie tussen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en een stukje scheikundige technologie. Daarna heb ik een pre-master werktuigbouwkunde gedaan, omdat dit mij toch het meeste aansprak. Ik vind het leuk om te ontwerpen en dat tot realiteit te zien komen.”
 

"Ik kan mijzelf helemaal verliezen in technische vraagstukken."

Als Siep terugkijkt op zijn jeugd realiseert hij zich dat hij techniek altijd al interessant heeft gevonden. “Op de middelbare school waren wiskunde en natuurkunde mijn favoriete vakken. Mijn vader heeft bouwkunde gestudeerd aan de MTS dus de techniek zit ook een beetje in de familie. Hij vertelde me vroeger al dat er in de techniek altijd werk te vinden is. Toch is dat niet mijn drijfveer geweest om voor een technische studie te kiezen. Ik kan mijzelf helemaal verliezen in technische vraagstukken. Die passie voor techniek zat er al op jonge leeftijd in.”

Siep is in december vorig jaar begonnen met zijn afstudeerstage bij Iv-Consult. “Wat mij erg aansprak in het afstudeertraject bij Iv-Consult was onder andere de opdracht zelf. Mijn contactpersoon tijdens het sollicitatieproces had eigenlijk meteen een afstudeeropdracht in gedachte die bij mijn studie past. Hierdoor werd het al vrij vroeg duidelijk wat er van mij verwacht werd en hoe mijn afstudeerperiode eruit zou komen te zien.”

Siep werkt, binnen zijn afstudeeropdracht, aan het ontwerp van een motion compensated crane. “Dit is een kraan op een schip die cargo en personeel vervoert naar een offshore windturbineplatform. De kraan moet de beweging van het schip compenseren en de punt van de kraan moet altijd stabiel blijven. Het is een uitdagende opdracht en ik haal er veel plezier uit om tot een passend ontwerp te komen."

Diversiteit en een informele werksfeer

“Vooral de grote variatie aan projecten binnen Iv spreekt me aan. Een ingenieursbureau werkt in verschillende markten met diverse projecten. Zo is ieder project opnieuw een uitdaging en leer ik onwijs veel verschillende dingen.’’ Ook de informele werksfeer binnen Iv spreekt Siep aan. “Je kan hier iedereen op kantoor aanspreken en om hulp vragen. Ik heb gemerkt dat mijn collega’s het ook interessant vinden om te weten waar ik mee bezig ben. Dit motiveert mij ook om verder te gaan en de feedback/vragen van collega's geven me steeds weer nieuwe inzichten. Daarnaast is het ook gewoon erg gezellig op kantoor. Tijdens de lunch gaan we altijd een stukje wandelen met collega's en er wordt ook echt aandacht besteed aan het team onderling: zo hadden we onlangs een vrijdagmiddag borrel met een leuke pubquiz."

Wil jij net als Siep ook aan de slag met een uitdagend project en ben jij op zoek naar een (afstudeer)stage? Bekijk de vacatures hier of stuur een mail naar jobs@iv-groep.nl. Dan bespreken we de mogelijkheden!