Hoe met Digiloog digitaal input van bewoners is opgehaald voor reconstructie Van Gelderstraat & St. Medardusstraat
 

Stakeholders betrekken met laagdrempelige online omgevingsmanagementtool

Om stakeholders ook optimaal te kunnen informeren en betrekken bij infraprojecten in een tijd waarin fysiek samenkomen niet of slechts beperkt mogelijk is, lanceerde Iv-Infra vorig jaar de online omgevingsmanagementtool Digiloog. Een laagdrempelige tool die voor elk project te personaliseren is, en waar bewoners en andere stakeholders alle projectinformatie kunnen vinden die voor hen relevant is en feedback kunnen geven op bijvoorbeeld plannen of ontwerpen. Een soort online variant van de informatieavond dus. Inmiddels is Digiloog succesvol toegepast binnen meerdere infraprojecten. Een van die projecten is de reconstructie van de Van Gelderstraat en de St. Medardusstraat in opdracht van de Gemeente Maasgouw. Iv-Infra heeft in opdracht van Gemeente Maasgouw de integrale ontwerpen gemaakt voor de reconstructie Van Gelderstraat en de St. Medardusstraat.

 

Integrale herinrichting van de Van Gelderstraat en St. Medardusstraat

Het doel van de reconstructie van de Van Gelderstraat en St. Medarrusstraat is om deze in te richten als een prettig woon- en verblijfsgebied. Hiervoor worden verschillende maatregelen genomen. Zo wordt het bestaande gemengde rioolstelsel verwijderd en vervangen door een apart riool voor hemelwaterafvoer en een stelsel voor rioolwater. Ook komt er een asverspringing in de straat: op de helft van de straat wordt de groenstrook/rijbaan verlegd naar de andere kant. Dit zorgt ervoor dat automobilisten minder hard door de straat rijden. Ook wordt meer groen in de straat gecreëerd en wordt het asfalt vervangen voor klinkers. Hierdoor komt de straat er mooier uit te zien.
Iv-Infra heeft twee varianten ontworpen voor de herinrichting van de Van Gelderstraat. De eerste variant laat in het ontwerp 17 haakse parkeerplaatsen zien. Zo wordt meer parkeergelegenheid gecreëerd en kunnen bewoners hun auto makkelijker kwijt. De tweede variant laat tien haakse parkeerplaatsen zien, waardoor er meer ruimte is voor groen in de straat. Om bewoners te laten meedenken over de nieuwe inrichting van hun straat en ze te stimuleren om betrokken te zijn bij de herinrichting, heeft Iv-Infra met Digiloog een project specifieke website gemaakt waar bewoners heel eenvoudig alle projectinformatie en de ontwerpen van de twee varianten konden inzien en hun feedback hierop konden geven. Zo konden bewoners de ontwerpen downloaden en realistische 3D-visualisaties van de twee varianten bekijken, waarmee ze heel duidelijk en eenvoudig het verschil tussen de bestaande situatie en de beoogde nieuwe situatie konden inzien en beoordelen. Met het invullen van een korte enquête met open en gesloten vragen hebben bewoners hun mening, voorkeur en suggesties met betrekking tot de varianten kunnen aangeven.

Integrale herinrichting van het plein aan de de St. Medardusstraat

De St. Medardusstraat beschikt over een plein dat voornamelijk bestaat uit asfalt, met in het midden van het plein een skatebaan. Bij een eerdere enquête onder bewoners is duidelijk de wens uitgesproken om hier bij de herinrichting een combinatie van groen en verharding toe te passen. Het heringerichte plein zal bestaan uit drie terrassen met hoogteverschil. Tussen deze terrassen komen verhoogde zitranden om het hoogteverschil op te vangen, die speels om het nieuwe plein heen worden aangebracht. Het doel is om van het pleintje en de groenzone een mooie blikvanger in de buurt te maken. Bovendien geeft het groen verkoeling bij hitte, neemt het regenwater op bij hevige neerslag en is het goed voor de biodiversiteit. Ook hier heeft Iv-Infra twee varianten voor ontworpen. Een variant met asfalt en een variant met bestrating. Bestrating past goed bij de uitstraling van een woongebied en asfalt is goed geschikt om bijvoorbeeld op te skaten. Op de projectwebsite die met Digiloog is gemaakt, konden bewoners ook van deze herinrichting alle benodigde projectinformatie teruglezen, ontwerpen downloaden, realistische 3D-visualisaties van de huidige en nieuwe situatie inzien en feedback op de varianten geven. De keuze om het pleintje te voorzien van bestrating of asfalt werd overgelaten aan de bewoners. Met Digiloog hebben zij eenvoudig hun voorkeur kunnen aangeven. Variant 1, de uitvoering van het plein in asfalt, ontving uiteindelijk de meeste stemmen. Iv-Infra  heeft de ontwerpen inmiddels uitgewerkt naar een RAW-bestek, welke momenteel wordt aanbesteed. Komend voorjaar wordt door een civiele aannemer begonnen met de uitvoering.