Hoe kan de dijk aan de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel worden verbeterd? Dijkverbetering Integraal ontwerp Waterveiligheid

Veiligheid waarborgen met slimme oplossingen

Aan de noordzijde van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ), tussen Achthoven en Hekendorp, voldoet de dijk niet meer aan alle eisen voor de waterveiligheid. Daarom moet de dijk verbeterd worden, zodat het achterland nu en in de toekomst beschermd is tegen overstromen. Iv-Infra en Arcadis voeren gezamenlijk voor het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de verkenningsfase van dit bijzondere dijkverbeteringsproject uit. Het project is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). 

Een integrale projectbenadering

De verkenningsfase start met de inventarisatie van de mogelijke oplossingen voor de waterveiligheidsopgave. Vervolgens wordt onderzocht welke alternatieven kansrijk zijn en tot slot wordt een voorkeursalternatief geselecteerd. Dit wordt gedaan in samenspraak met de omgeving, waaronder de bewoners van het traject en andere stakeholders. In bijvoorbeeld informatieavonden en keukentafelgesprekken worden de verschillende mogelijkheden bekeken. Naast de waterveiligheidsopgave wordt hierbij ook gekeken naar de inpassingsopgave (zodat het niveau van de ruimtelijke kwaliteit en/of omgevingskwaliteit behouden blijft) en de gebiedsopgave, betreffende de overige wensen en ontwikkelingen in het gebied. Tezamen vormt dit de integrale ontwerpopgave. 

Meekoppelkansen benutten

Bijzonder aan dit project is dat er op een aantal locaties twee dijken naast elkaar liggen. Eén ligt direct aan het water van de GHIJ (de voorlandkering) en de ander ligt verder landinwaarts (de regionale waterkering). De regionale waterkering is de formele waterkering. In het project wordt onderzocht of de voorlandkering een interessant alternatief is voor de regionale waterkering. Daarnaast loopt de GHIJ binnen het projectgebied door de historische dorpskernen van Montfoort en Oudewater. Hierbij wordt niet alleen de waterveiligheid beoordeeld, maar wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld duurzaamheid, natuur, recreatie en cultuurhistorie. Samen met de omgeving worden meekoppelkansen geïnventariseerd, zodat we komen tot een veiliger en mooier gebied rondom de GHIJ. Op de website van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden lees je meer informatie over dit bijzondere dijkverbeteringsproject.

Wil je meer weten over dit project en de slimme oplossingen die worden toegepast? Tom gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een mail.