Hoe Iv-Water de operationele reserve van drinkwater in Overijssel Noord optimaliseert Iv-Water

Hoe Iv-Water de operationele reserve van drinkwater in Overijssel Noord optimaliseert

In het gebied Overijssel Noord liggen productiebedrijf Diepenveen en het wingebied Boerhaar. Om de operationele reserve te optimaliseren is besloten om de niet-operationele reserve van Boerhaar operationeel te maken en de waterzuivering van productiebedrijf Diepenveen uit te breiden. Daarbij wordt ook gelijk een verduurzamingsslag gemaakt. Iv-Water heeft sinds 2019 een raamcontract met Vitens en verzorgt voor dit project de engineering (voorontwerp tot en met definitief ontwerp en besteksfase). Daarbij wordt onder andere gebruikgemaakt van 3D-scans en BIM.

Nieuwe waterputten en aanpassingen procesonderdelen

De wincapaciteit van wingebied Boerhaar en de zuiveringscapaciteit van productiebedrijf Diepenveen worden vergroot binnen de bestaande vergunning. Dit wordt bereikt door uitbreiding met vier winputten en het aanpassen van verschillende procesonderdelen. Zo krijgt productiebedrijf Diepenveen onder andere een derde reverse-osmosis-unit en wordt er een nieuwe beluchtingsinstallatie geplaatst voor intensieve beluchting van het nafiltraat voor het verhogen van de pH. Hiermee vervalt de bestaande natronloogdosering. Ten aanzien van verduurzaming wordt een aantal installaties vervangen om de levensduur van de zuivering te verlengen en het energieverbruik te reduceren.
 

Meer zekerheid met 3D-scans en BIM

Om snel en goed inzicht te krijgen in de maatvoering van de bestaande gebouwen en werktuigbouwkundige installaties heeft Iv-Water de relevante gebouwen in 3D gescand. De aanpassingen worden op basis van de bestaande tekeningen gemodelleerd in Revit en Plant 3D, en de maatvoering wordt geverifieerd met de 3D-scans. Doelstelling is om tot een haalbaar ontwerp te komen waarin de opdrachtgever virtueel kan worden meegenomen en op deze wijze een volledig beeld krijgt van o.a. inrichting, bereikbaarheid voor onderhoud en vrije ruimten. 
 
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Paul via 088 943 3900 of stuur hem een mail.