Een nieuw, nagenoeg energieneutraal zwembad in Helmond

Iv, EPC-partner voor de elektro-installaties

In december 2023 hebben de Helmonders hun nieuwe zwemfaciliteit in gebruik genomen, gerealiseerd op Sportpark ''De Braak'' in Helmond. Het multifunctionele zwembad, met een oppervlakte van 4200 m2, benadert nagenoeg energieneutraliteit. Iv is door projectontwikkelaar OLCO geselecteerd als EPC-partner voor de elektrotechnische installaties van dit ambitieuze project. Maar wat betekent het eigenlijk om EPC-partner te zijn? En welke installatietechnische uitdagingen komen kijken bij het realiseren van een zwembad van deze omvang?

De rol van EPC-partner

Samen met projectontwikkelaar OLCO, Faulknerbrowns Architects, Iv, Pieters Bouwtechniek, Van Dorp, BMS, en Noorman, streeft het projectteam naar de realisatie van een uiterst functioneel en comfortabel zwembad. Het moet een gebouw worden waar de inwoners van Helmond graag verblijven. In lijn met dit centrale doel is een ontwerp opgesteld met optimale samenwerking tussen gebouw, openbare ruimte en de verschillende eindgebruikers. Als EPC-partner draagt Iv vanaf de start tot aan de oplevering de risicodragende verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de aanschaf, installatie en oplevering van alle elektrotechnische installaties. Dit omvat installaties zoals verlichting, krachtinstallaties, aarding- en bliksemafleiding, CCTV, universeel netwerk, de omroepinstallatie et cetera.

Duurzame en toekomstbestendige gebouwinstallaties

Het nieuwe zwembadcomplex is uitgerust met een receptie, horeca, multifunctionele ruimte, een wedstrijdzwembad met tribune, een doelgroepenbad en een peuterbad met verschillende speelelementen. Bij een zwembadcomplex van dit formaat komen flinke installaties kijken. De gebouwinstallaties van het nieuwe zwembad in Helmond zijn volledig all-electric uitgevoerd. Omdat het geheel elektrisch verwarmd wordt (zowel badwater als ruimtelijk) en omdat er veel wordt geventileerd, wordt er een aansluiting van 1000 kVA voorzien. Vanwege de corrosieve omgeving moet er bovendien veel aandacht zijn voor het materiaalgebruik. 

Zwembaden vergen specifieke kennis als het gaat om bevestigingen, verlichting en efficiĆ«nte opstelling van apparatuur. Dit om kosten voor kabels en leidingen te beperken en geen onverwachte kosten te krijgen gedurende de exploitatie. In het ontwerp van de elektrotechnische gebouwinstallaties heeft Iv slimme keuzes met het oog op onderhoud en borging van de bedrijfszekerheid gemaakt. Alle onderdelen, zoals kanalen, leidingen en regelkasten, zijn zo geplaatst dat ze altijd goed bereikbaar zijn voor onderhoud. De toegepaste verlichting is uiterst energiezuinig ledverlichting van 3W/m2 gemiddeld. De verlichting zal slim worden aangestuurd op aanwezigheid en programmering.

Van BENG naar ENG

Bijzonder aan dit project is de keuze om de bodem van het wedstrijdbad niet verdiept te plaatsen, maar juist op maaiveldniveau te bouwen. Deze strategische beslissing biedt de mogelijkheid om in de toekomst batterijen in de ondergrondse ruimte ('kelder') te plaatsen. Hierdoor kan het zwembad, dat al aan de BENG-normen voldoet, transformeren naar een volledig energieneutraal zwembad (ENG).

Wil je meer weten over dit project of de mogelijkheden voor jouw vraagstuk? Jaco gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3500 of stuur een mail.