Dutch |English nl | en
De diversiteit van het tekenen Iv-Consult

De diversiteit van het tekenen

Ze zijn de stabiele factor en hebben Iv-Consult vanaf het begin mede opgebouwd: de plantekenaars, oftewel designers. In samenwerking met de ingenieurs en constructeurs maken zij het eerste ontwerp dat bestaat uit een 3D-model en ontwerptekeningen. Vervolgens werkt het ‘team-werkplaatstekeningen’ het verder tot in de kleinste details uit. Het team dat nu bij Iv-Consult werkt, bestaat voor een groot deel uit zeer ervaren collega’s. Allen met een diverse ervaring aan projecten. Jan Steehouwer, senior designer, en Ron Verwolf, lead structural designer, vertellen over hun ervaringen bij Iv-Consult.

Van sluisdeuren tot havenkranen

Het team van designers bij Iv-Consult heeft een brede, multidisciplinaire achtergrond en kennis. Zo hebben ze bijvoorbeeld kennis van veel verschillende softwarepakketten waarmee gewerkt wordt binnen de verschillende divisies en afdelingen. Daarnaast zijn ze klantgericht en goed in andere teams in te passen. Dit zorgt ervoor dat Jan, Ron en hun collega’s regelmatig te vinden zijn op andere plekken dan hun eigen afdeling. Zo worden de designers vaak gedetacheerd naar klanten of bieden zij specialistische kennis binnen projecten van andere Iv divisies. Maar aan wat voor soort projecten werken zij dan zoal? “Op het Panamaproject ben ik wel het meest trots”, vertelt Jan. “Dat was zo’n groot project! Die enorme sluisdeuren spreken gewoon meer dan een fabriekshal. Ik heb toen onder andere de A-Frames voor de deuren gemodelleerd. Voor het onderhoud worden de sluisdeuren door de A-frames ondersteund. De Botlekbrug was ook een mooi project. Hier ging het juist om het optimaliseren van het ontwerp. We zaten niet alleen maar achter de tekentafel, maar zijn ook regelmatig op locatie geweest om in de brug te kijken. Zo zie je waar je de hele tijd mee bezig bent.” Ron vult aan: “Als ik één project zou moeten noemen, zou dat het werk zijn dat we voor het raamcontract met Kalmar hebben uitgevoerd. Die havenkranen vind ik echt het meest interessant. Dat is misschien dan toch mijn werktuigbouw achtergrond. De samenkomst van statische en bewegende delen. Ik ben toen ook wel eens op die kranen geweest. Het is zo leuk om in het echt te zien wat je hebt getekend. Ik heb ook aan het Panamaproject gewerkt, aan het mechanische deel van dit project en de interface van het mechanische en de structural onderdelen.”
 

De techniek ingerold

“In de tijd dat ik hier kwam werken, hoefde je nog geen technische opleiding te hebben afgerond”, vertelt Jan. “Had je een mavo- of havodiploma, dan werd je gewoon intern opgeleid. Ik was zelf begonnen op de mts, maar behalve het vak tekenen was dat niet echt mijn ding. Dus toen ik een vacature zag bij een ingenieursbureau heb ik direct gesolliciteerd en zo kwam ik bij Ingenieursbureau Veth terecht. Pas later veranderde de bedrijfsnaam in Iv-Groep. Tekenen vond ik altijd al het leukst om te doen. Na zo’n 30 jaar werkplaatstekeningen maken ben ik overgestapt naar de designafdeling. Omdat ik meer van sterkteberekeningen wilde weten heb ik toen een deeltijdopleiding construeren in staal, beton en hout gedaan. Mijn vader zat in de technische wereld, hij deed metaalwerk”, legt Ron uit. “Hij deed thuis alles zelf. Reparaties, verzinnen hoe iets in elkaar gezet moest worden, dat soort dingen. Ik ben daar gewoon van kleins af aan ingerold. Het begon voor mij met kleine dingen zoals banden plakken, maar op mijn zestiende haalde ik hele brommers uit elkaar om ze te reviseren. Daar ben ik trouwens tot op de dag van vandaag nog altijd mee bezig, al zijn het nu motorfietsen. Ik heb dus ook heel bewust voor werktuigbouw op de mts gekozen. Daarnaast heb ik ook nog een extra opleiding motorvoertuigentechniek gevolgd. Op de mts vond ik tekenen heel leuk om te doen. Bij Iv ben ik net als Jan begonnen bij de detailing (werkplaatstekeningen) afdeling en daarna bij de designafdeling terecht gekomen.”
 

Veertig jaar in dienst

Dat veel collega’s bij Iv hier al geruime tijd werken, vinden zij zelf heel normaal. Maar wat is er nodig om bij dezelfde werkgever wel twintig, dertig of zelfs veertig jaar te werken? Ron denkt na: “ik werk hier nu zo'n vijfentwintig jaar, al ben ik tussendoor wel een jaartje weggeweest. Na de eerste vijf jaar heb ik een jaar wat anders gedaan en daarna ben ik teruggekomen om op ons Maleisische kantoor te werken. Na die eerste twee jaar in Maleisië ben ik er nog heel wat keren terug geweest. Ik verving dan de projectleiders die bijvoorbeeld op vakantie waren en dan was ik daar altijd voor een week of zes. Een groot voordeel was dat het jaarrond was. Ik heb niet alleen maar in Maleisië gewerkt, maar ben ook heel wat keren ingezet bij klanten of bij onze zusterbedrijven. Zo werk je niet alleen aan een grote diversiteit aan projecten, maar kom je ook op veel verschillende plekken. Dat maakt het werk ook echt aantrekkelijk! Het helpt ook dat Iv een gezond bedrijf is, dat geeft zekerheid. En, vergeet niet dat het gras ergens anders ook niet altijd groener is. Toen ik begon bij Iv had je heel weinig verloop onder het personeel. Die eerste tien jaar bleef iedereen. Die tendens is veranderd. Het aanbod aan banen is ook zo groot. Maar voor mij is Iv de juiste plek.”

Jan vervolgt: “Bijna twee jaar geleden heb ik mijn veertigjarige jubileum bij Iv gevierd. Mooi om dat te kunnen vieren. Naast mijn directe collega’s was ook Rob van de Waal bij het diner aanwezig. We hebben daar allerlei herinneringen opgehaald. Wist je trouwens dat ik voor de allereerste Ivormaties, zo’n dertig jaar geleden, strips tekende? En….generen noemden we die. Ja, toen zag de Ivormatie er heel anders uit dan nu. Ook heb ik zo’n tien jaar de Personalia gemaakt, een gevouwen A4 met personalia en ander nieuws. Rob heeft tijdens het jubileumdiner daar nog wat passages uitgepikt en gedeeld met de aanwezigen. Maar die veertig jaar, dat gaat eigenlijk vanzelf als je het naar je zin hebt. Ik heb zoveel verschillende projecten gedaan en heb op zoveel plekken gezeten. Dat maakt het werk ook nooit saai. Ik heb ook nog een hele tijd, naast mijn werk bij Iv, een reclamebureau gehad. Dat deed ik op de vrijdag en maakte dan bijvoorbeeld logo’s, websites en belettering. Het was leuk om erbij te doen, maar was uiteindelijk toch te veel zo naast elkaar. Nu doe ik dat soort dingen alleen nog als hobby, zoals cartoons tekenen (JAS Cartoons). Een andere hobby is muziek maken. Vroeger heb ik in een bandje gespeeld met twee oud-collega’s. Later was er een andere band waar ook een collega in zat. Ik weet nog wel, dat we een plek zochten om te oefenen. De toenmalige huismeester Henk Ketting zei tegen me ‘wil je oefenen? Dat kan wel hier in de kelder!’. Henk bleef de hele avond op zijn post totdat wij het gebouw weer verlaten hadden. Een Iv-band is er eigenlijk nooit van gekomen.”

Diversiteit in werkzaamheden

Op de vraag wat zij belangrijk vinden in het werk antwoorden Jan en Ron unaniem: diversiteit. Jan legt uit
waarom: “Dat houdt het werk afwisselend. Ik kan me niet voorstellen dat ik alleen maar bruggen zou tekenen. Dan wordt het werk wel heel specialistisch”. “Dat zie je ook terug in onze multidisciplinaire inzetbaarheid”, vult Ron aan. “Met onze detailing achtergrond zijn we goed inzetbaar. Wij stappen gelijk in projecten en geven gas om projecten vlot te trekken. Er wordt snel aan ons gedacht als er ergens ineens werk is”. Jan: “Dat zorgt er wel voor dat wij goed met alle softwarepakketten en diverse werkzaamheden bezig moeten blijven om bij te blijven in het vak. Je ziet wel dat in ons vak de gemiddelde leeftijd omhooggaat, verjonging zou wel goed zijn. Vaak zie je meer jonge mensen bij de rekenaars, maar bij tekenaars blijft dat wat achter. Terwijl het zo’n leuk vak is!”
 

Tekenen aan platformen

“Het project waar ik onlangs mee bezig ben geweest is het Sofia HVDC- platform voor het Sofia Offshore Wind Farm”, vertelt Ron. “Dit deed ik bij Iv-Offshore & Energy. Een heel divers project voor mij. De ene dag ben je met het allergrofste staal bezig en een week later met de kleinste details op het platform. Het is leuk om niet maar één ding van het platform te doen. Het project leveren we per deck op, zo ben je steeds met iets anders bezig. Ik vind het ook leuk dat ik tussen een ander team zit nu. Die wisselende teams en projecten zorgen ervoor dat je veel mensen leert kennen.” Jan: “Ik werk nu aan verschillende decommissioning projecten. Dit draait om het verwijderen van oude olie en gasplatformen uit de zee. Wij werken dan vooral aan de grillage en seafastening. Een echte modelleer- en tekenklus, precies wat ik leuk vind om te doen!”