Dutch |English nl | en
Verhalen uit de oude doos: daar zaten we dan, op Libisch grondgebied zonder paspoort
 
Iv-Groep

Verhalen uit de oude doos: daar zaten we dan, op Libisch grondgebied zonder paspoort

Bijna 75 jaar Iv, dus mooie verhalen genoeg! Door het lage personeelsverloop zijn er veel mensen die al 35 jaar of langer bij Iv werken. Kees Ripzaad is daar een van en vertelt over zijn leukste herinneringen.

 

“Nog nooit heb ik een dag gehad dat ik dacht: gadver, ik moet weer naar kantoor.”

“Nog even en ik tik mijn 43-jarige jubileum aan. Dat ga ik wel redden hoor”, vertelt Kees met een grote glimlach op zijn gezicht. “Ik werk hier al sinds 1 december 1980. Toen heette het bedrijf nog Ingenieurs- en Architectenbureau H. Veth. Oprichter Henk Veth was destijds de directeur. In de ruim 42 jaar dat ik hier werk heb ik nog nooit een dag gehad dat ik dacht: gadver, ik moet weer naar kantoor. Ik heb hier zoveel moois meegemaakt, daar kan ik uren over volpraten.”
De mooiste bedrijfsontwikkelingen die Kees heeft meegemaakt vindt hij de groei van Iv. Dat begon rond 1985 toen Grootint, destijds een bekende bruggen- en sluizenbouwer, zijn tekenkamer afstootte en Iv deze overnam. Daarna kwam de grote groei echt op gang. Er volgden overnames in Nederland en ver over de grenzen. Kees: “Vroeger hadden we ook een vestiging in de Emiraten. Daar heb ik nog een leuk verhaal bij. Henk Veth had een eigen vliegtuig en daarmee vloog hij naar de Emiraten als hij daar moest zijn. Ik kan me nog herinneren dat ik op een maandagmiddag rustig zat te werken toen de telefoon ging: ‘hey Kees, is er nog nieuws? Over.’ Het was Henk, die vanuit zijn vliegtuig even voor een werkoverleg inbelde via Eurocontrol. Na iedere zin volgde een ‘over’ en tot slot ‘over en uit’. Een mooie vent was het. Qua werkzaamheden vond ik de overnames erg leuk, maar alle avonturen die je daaromheen meemaakte natuurlijk ook. Zo zat ik eens met de vestigingsdirecteur van ons kantoor in Maleisië bij de Libische ambassade in Maleisië omdat we een Libische entiteit wilden oprichten. We moesten ons paspoort aan een portier geven, maar die kregen we vervolgens niet meer terug. We werden in een kamer gezet en de deur ging dicht. Daar zaten we dan, op Libisch grondgebied, zonder paspoort. Maar gelukkig is dat allemaal goed gekomen en hebben we uiteindelijk de entiteit ook nog opgericht.”

“Dat wat je zelf kunt doen moet je niet uitbesteden. Dat moet je lekker zelf doen.”

“Weet je wat ik zo leuk vind aan Iv, je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Onze algemeen directeur Rob van de Waal heeft vroeger eens tegen me gezegd: ‘Kees, dat wat je zelf kan doen moet je niet uitbesteden. Dat moet je lekker zelf doen.’ We doen echt veel in huis, dat maakt het werk heel veelzijdig. En de sfeer binnen het bedrijf is heel goed. De bedrijfscultuur is lekker laagdrempelig en Iv regelt veel voor z’n mensen: goede arbeidsvoorwaarden en pensioenregelingen, grote Sinterklaas- en nieuwjaarsfeesten, buitenlandse reisjes naar het EK en WK voetbal.”

“Ik ben nog steeds een beetje boos op Louis van Gaal”

Waarom? Vraag je je wellicht af. “Omdat hij ons een reis naar Japan door de neus heeft geboord toen Nederland zich niet kwalificeerde voor dat WK. Al sinds 1988 reizen we elk EK en WK voetbal af. Die reizen zijn altijd zo mooi. Ik ben gek op reizen, dus ik heb me altijd aanbevolen om mee te helpen met het organiseren van die voetbaltrips. Voorafgaand ging ik ook altijd even op verkenning. Zo heb ik Johnny de Mol nog ontmoet in Brazilië, waar hij ons vroeg om figurant te zijn voor een programma dat hij daar aan het opnemen was. Dus dat hebben we gedaan, in Braziliaanse voetbalshirtjes die we ter plaatse nog even hebben gekocht en wild zwaaiend met Braziliaanse vlaggen. Dat is ook zo’n Iv-avontuur dat me altijd zal bijblijven. Zoals ik al zei, ik kan nog wel uren doorpraten over alle leuke Iv-avonturen. Ik ben nu eigenlijk al 7 jaar met pensioen, maar zolang ik me nog fit voel en zolang het nog kan blijf ik lekker drie dagen in de week doorwerken. Wie weet wat voor avonturen er nog volgen!”

Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!