Training for the job: hoe Menno zijn kennis verrijkt om door te groeien en van meerwaarde te kunnen zijn
 
Iv-Infra

"Zo kan ik doorgroeien en van meerwaarde zijn"

De ontwikkeling van medewerkers vinden we belangrijk bij Iv. Iedereen volgt zijn of haar eigen carrièrepad. Menno Verver, inspecteur bij Iv-Infra, volgde naast zijn werk een tweetal opleidingen en vertelt over zijn ervaringen.

Een hele andere stap

“Na mijn hbo-opleiding civiele techniek aan de Hogeschool Rotterdam ben ik ongeveer een jaar geleden gestart bij Iv-Infra”, vertelt Menno. “Ik zocht naar een leuke functie en solliciteerde op de vacature voor werkvoorbereider. Er werd toen gevraagd of ik niet aan de slag wilde gaan als inspecteur. Dat was wel een andere stap, ik solliciteerde immers naar de functie waarin ik juist bezig zou zijn met het proces en de voorbereiding. Maar het werkt! Het is echt een stuk beter bevallen dan ik vooraf had verwacht. De vrijheid en het buiten zijn, spreekt mij heel erg aan. Het is wat dat betreft echt een tussenstap tussen de uitvoerder en werkvoorbereider en je bent niet gelijk vijf dagen in de week buiten. Mijn werk zit in heel het spectrum van het inspectiewerk. Na de uitvraag ter voorbereiding van de inspectie maken we een inspectieplan en vervolgens gaan we naar buiten voor de inspectie zelf. Nadat de schades zijn opgenomen, verwerken wij dit tot een advies. Zo is het een mooie mix van buiten werken en kantoorwerk”.

Zo snel mogelijk meer kennis opdoen

“Om meer kennis op te doen van beton heb ik twee opleidingen gevolgd”, vervolgt Menno. “Gelijk met mijn start bij Iv ben ik begonnen met de cursus ‘basiskennis betontechnologie’. Dit was op aanraden van Iv en handig voor de functie. Direct er achteraan deed ik de opleiding ‘betononderhoudskundige’ (BOK). Normaliter doe je die opleiding pas na een paar jaar werkervaring, maar ik wilde het gelijk al doen. Waarom? Ik hou van studeren en wilde zo snel mogelijk meer kennis opdoen. Zo kon ik al snel meepraten met mijn collega’s en aanhaken bij het team”.
 
De opleidingen deed Menno naast zijn 36-urige werkweek. “Het was wel zwaar om dit naast het werk te doen”, legt Menno uit. “Maar ik vond het wel erg leuk en nuttig. Het was ook echt een ‘training for the job’, het is echt nodig voor het doorgroeien als inspecteur. Het ging natuurlijk wel ten koste van mijn vrije tijd. De grootste uitdaging was dan ook de discipline vinden om na werktijd de studie nog op te pakken. Je zegt heel makkelijk ‘oh, dat doe ik morgen wel’. Überhaupt de tijd vinden om iets te doen aan de studie is lastig. Vanwege corona was ook het studeren anders. Vrijwel alles was via Teams. Dat zorgde er wel voor dat de lesdagen nu meer verspreid waren, zodat we niet hele dagen achter de computer zaten. Het kost uiteindelijk veel zelfkennis en discipline om dit allemaal zelf te doen. Mijn vrouw heeft me hier gelukkig in gesteund”.  

Gewoon doen

“Als je misschien een studie wil doen heb ik wel een tip: gewoon gaan doen en ga er vanuit dat je het gaat halen. Je moet hard leren, maar het is heel nuttig! Ik ben zelf wel van het doorpakken. In de toekomst wil ik nog een master bedrijfskunde volgen. Dat lijkt mij een interessante stap voor mij en een goede manier op mijn kennis te vergroten. Zo kan ik doorgroeien en van meerwaarde zijn”.