Iv-Infra’s nieuwe app voor het efficiënter toetsen van kunstwerken  Iv-Infra

Twee vliegen in één klap: toetsen én updaten

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) staat voor een uitdaging: het heeft zo’n 1200 kunstwerken die in een regionale waterkering liggen, en uiterlijk in 2024 moeten ze allemaal zijn getoetst op waterveiligheid. Hier wordt sinds 2018 binnen het raamcontract aan gewerkt. Een tijdrovende klus, want van een groot deel van de kunstwerken is weinig informatie beschikbaar, gegevens in het archief zijn niet volledig, dus veel informatie moet in het veld worden ingewonnen en handmatig worden verwerkt. Dit moet efficiënter en slimmer kunnen, vond Iv-Infra, dus ontwikkelde Iv-Infra in nauwe samenwerking met HHNK een app waarmee alle raamcontractanten de kunstwerken sneller en op een uniforme en betrouwbare manier kunnen toetsen. Een bijkomend voordeel is dat het hoogheemraadschap zijn archief eenvoudig kan updaten aan de hand van de app, waarmee de assetmanagers hun voordeel doen en direct beeld hebben bij de staat van de getoetste objecten.

Eenvoudig in gebruik

Als basis is gebruikgemaakt van een reeds bestaande app. Deze app is vervolgens volledig op maat gemaakt voor de inlaten, pomp- en vijzelgemalen van HHNK, omdat het gehele areaal voor het overgrote deel uit dit type kunstwerken bestaat. Maar ook voor andere kunstwerken of hoogheemraadschappen is de app eenvoudig op maat te maken. De app is zodanig opgezet dat iedereen met enige inhoudelijke kennis van waterkeringen ermee kan werken. De app combineert toetsen, veldonderzoek en rapporteren, waardoor het aantal uren veld- en rapportagewerk sterk wordt teruggebracht. Ook beschikt de app over een functionaliteit die op een kaart aangeeft waar het kunstwerk ligt en op welke afstand je je bevindt van het object. Erg handig als je bijvoorbeeld in een groot weiland staat en het kunstwerk niet direct kunt vinden. Ook kunnen in het veld aangetroffen kunstwerken die niet in het beheerssysteem van het hoogheemraadschap staan direct toegevoegd worden in het veld.

Hoe werkt de app?

De app is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel kunnen de beschikbare gegevens van het hoogheemraadschap worden ingelezen en kan informatie worden ingevuld over wat we in het veld aantreffen. Ook kun je daar foto’s van het kunstwerk bij uploaden. Het tweede deel is de toetsing. Dit deel bestaat uit een vragenlijst met vaste vragen die allemaal moeten worden beantwoord. Zo biedt de app één centrale omgeving waar alle informatie over een kunstwerk in staat. Wanneer alle gegevens zijn ingevuld brengt de app een oordeel uit dat aangeeft of het kunstwerk voldoet of nader moet worden onderzocht. Er is een optie toegevoegd om het oordeel te overrulen mocht daar aanleiding voor zijn. Uiteindelijk wordt per kunstwerk automatisch een zogenoemd object paspoort gegenereerd. Dit zijn één à twee A4’tjes waarin de foto’s, rapportage en vragenlijst worden gepresenteerd. Het hoogheemraadschap kan alle gegevens uit de app vanuit kantoor eenvoudig ophalen, en wanneer het akkoord is met alle gegevens kan de data worden ingelezen in de eigen database. Zo houdt HHNK zelf de regie over welke informatie wordt toegevoegd aan de eigen database.

Met succes toegepast

Na een periode van ontwikkelen, testen en optimaliseren is de app sinds in september 2020 in gebruik. Recent heeft Iv-Infra de app met succes toegepast voor project Polder de Zijpe. Daar zijn 126 inlaten, pomp- en vijzelgemalen getoetst met behulp van de app. Het leuke is dat we dankzij de app het aantal uren veld -en rapportagewerk ook daadwerkelijk flink hebben teruggebracht: er is nog maar 2,5 tot 3 uur per kunstwerk nodig om te komen tot een afgerond resultaat. Er komt dan ook een vervolg: volgend jaar mag Iv-Infra nog 230 kunstwerken toetsen.
Wil je meer weten over de app die we hebben ontwikkeld? Rick gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3200 of stuur een mail. 
D2605D5B-18C7-4314-ACCB-29BA3C99A8E4Created with sketchtool.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!