Dutch |English nl | en
Home>Kennis & Nieuws > Overzicht > Samen verder in hoogwaardige utiliteitsbouw
Samen verder in hoogwaardige utiliteitsbouw Iv-Bouw CAE (onderdeel van Iv-Bouw)

De overname van CAE

Eind augustus 2019 nam Iv-Bouw ingenieursbureau CAE over. “Een logische stap”, vertelt Erik Vegt, directeur van Iv-Bouw over de overname. “Iv-Bouw profileert zich als multidisciplinair ingenieursbureau op het gebied van bouw en installatie in diverse sectoren. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van installatieadvies voor datacenters, zorgcentra, onderwijsinstellingen, vervoersbedrijven, woningbouw en utiliteitsbouw. Om invulling te geven aan multidisciplinaire projecten werkten wij altijd samen met onze zusterbedrijven Iv-Industrie, Iv-Infra en Iv-Consult om ook het constructieontwerp aan te bieden. Een goede samenwerking, maar wij willen graag het volledige project zelf aanpakken. Toen CAE ons benaderde, waren wij dan ook erg geïnteresseerd in een overname. Met de overname van CAE versterken we onze kennis op het gebied van bouw en constructie voor de hoogwaardige utiliteitsbouw.”

Samenwerken

CAE bestaat al sinds 1986 en heeft een lange historie in het ontwerpen en de begeleiding van bouwconstructies in de complexe woningbouw en utiliteitsbouw. Iv-Bouw en CAE kennen elkaar al heel lang en werkten al eerder samen aan projecten zoals het HAKA-gebouw, het sportpark boven de A4 in Schiedam en de aanbesteding van de motorenwerkplaats voor de Joint Strike Fighter. Samenwerkingen die altijd goed verliepen en waarbij beide partijen elkaar aanvulden. Met deze overname biedt Iv-Bouw het totale pakket aan installatietechnisch advies en constructief ontwerp in de utiliteitssector. Een onderscheidende factor ten opzichte van veel andere bureaus die vaak maar één van de twee specialismen in huis hebben. 

Goede mix door meer vrouwelijke ingenieurs

Waarom past CAE zo goed bij Iv? Erik legt uit: ”Het is een leuke, jonge ploeg mensen, met een aantal ervaren medewerkers die goed coachen en begeleiden. Het opleidingsniveau is hoog, de mensen enthousiast en ambitieus. Zij hebben bovendien veel ervaring in de markt die lijkt op de markt die wij bedienen. Ze zijn ook graag bezig met projecten die ertoe doen en ze hebben, net als iedereen bij Iv, écht passie voor techniek. Een goede match dus! Bovendien bestaat de groep medewerkers van CAE voor de helft uit vrouwen. Dat is best bijzonder bij een ingenieursbureau. Wij juichen een goede mix aan medewerkers toe en zijn trots op deze aanvulling. Ik denk ook dat het goed is voor de sfeer op de werkvloer.” Bij de overname kreeg Erik een roze bouwhelm, als symbool voor alle vrouwen in het bedrijf. “Marjolein Crone, de vorige directeur van CAE, had deze helm gekregen als symbool voor de vrouwelijke invloed in de bouw. Zij heeft deze aan mij overgedragen. Ik zal ook zeker mijn best doen om de diversiteit binnen het bedrijf in stand te houden. Wij zijn ervan overtuigd dat zowel de klanten als medewerkers van CAE baat hebben bij deze overname, omdat zij hiermee toegang krijgen tot een grote diversiteit aan kennis van techniek binnen Iv.”

De bakermat van de techniek

Met de overname van CAE heeft Iv-Bouw er ook een kantoor in Delft bij. Dichtbij de bakermat van de techniek. “Wij vinden de contacten met de Technische Universiteiten erg belangrijk en zijn blij met dit nieuwe kantoor. Het vinden van technisch talent is lastig en deze locatie biedt kansen in het aantrekken van nieuwe mensen en het versterken van de relatie met TU Delft”, vertelt Erik. 

Risicodragende partner in D&C-projecten

Kijkend naar de toekomst legt Erik uit wat de plannen zijn: “Door de toevoeging van deze sterke constructieafdeling aan Iv-Bouw breiden we onze expertise uit, waardoor we een nog betere partner zijn voor onze klanten; als adviseur en ontwerper en als risicodragende partner in design & construct projecten. De combinatie die we nu al in de aanbiedingsfase kunnen bieden voor een bouwkundige aannemer is van grote toegevoegde waarde.” In de utiliteitsbouwsector is het meestal de bouwkundige aannemer die het voortouw neemt bij D&C-aanvragen. Aangezien de installaties een steeds belangrijker onderdeel uitmaken van het werk, en de bouwkundige aannemer zelf niet thuis is in deze materie, heeft hij in de offertefase al ondersteuning nodig van een installateur of een adviesbureau. Gezien de impact die de constructie en de installaties hebben op de prijs en op de kwaliteit van de aanbieding, is het belangrijk dat de bouwkundige aannemer daar een goede keuze in maakt. Erik: “Als risicodragende partner gaan wij de samenwerking aan met de aannemer en nemen de volledige ontwerpverantwoordelijkheid op ons.” 

Heb je vragen over de diensten van Iv-Bouw en CAE? Voor meer informatie over de diensten van Iv-Bouw en CAE kunt u contact opnemen met Erik Vegt, directeur van Iv-Bouw en CAE, op telefoonnummer 088 943 2710 of stuur een mail.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!