Iv-Infra analyseert Tielse waterkering in Plaxis 3D Iv-Infra

Versterking primaire waterkering

In voorbereiding op de planuitwerkingsfase van dijkversterking Stad Tiel heeft Iv-Infra in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Tauw en WAD43 een studie uitgevoerd naar de versterking van de primaire waterkering rondom het inundatiekanaal aan de zuidzijde van Tiel. De achterliggende historische inlaatsluis is een rijksmonument en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De verbinding tussen deze sluis en de Waal dient visueel aanwezig te blijven na de volgende dijkversterking. De bestaande waterkering moet daarom qua vorm en ligging zoveel mogelijk behouden blijven waardoor de benodigde verbetering van de binnenwaartse stabiliteit door een langsconstructie verzorgd moet worden.

Aanknopingspunten voor optimalisatie

Iv-Infra heeft een 3D-model in Plaxis gemaakt waarin de stabiliteit van de waterkering is onderzocht en het effect van de langsconstructie hierop inzichtelijk is gemaakt. Dit model wordt in de planuitwerkingsfase gebruikt voor de controle van de 2D-berekeningen en om 3D-effecten in de geometrie die gunstig zijn voor de dijkstabiliteit mee te kunnen nemen. De resultaten geven tot dusver duidelijke aanknopingspunten voor optimalisatie van de langsconstructie, die met enkel 2D-berekeningen niet zouden kunnen worden aangetoond.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kun jij ons versterken? Werken bij Iv-groep betekend elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Zelfstandig of met een team van top experts.