Hoe duurzaam wordt de snelfietsroute tussen Katwijk aan Zee en Leiden?

Uitvoering in volle gang

Nog even en je kunt goed en veilig van de kust van Katwijk naar Leiden fietsen, en andersom. Al jaren willen Gemeente Katwijk, Gemeente Leiden en Provincie Zuid-Holland een comfortabele en rechtstreekse fietsverbinding van Leiden naar de kust van Katwijk aan Zee aanleggen. Deze verbinding is nodig voor een betere bereikbaarheid van de badplaats en levert een aantrekkelijke route op voor fietsers tussen Katwijk aan Zee en Leiden. Een deel van de fietsverbinding is een nieuw fietspad tussen de Laan van Nieuw Zuid en de Cantineweg/Verlengde Westerbaan. Op maandag 18 januari is de eerste betonplaat van dit fietspad gelegd. De toepassing van betonplaten is een van de duurzame maatregelen binnen dit project. 

Optimale beleving van het (duin) gebied

Het fietspad wordt aangelegd tussen het Natura2000 gebied Meijendel-Berkheide en de bestaande bebouwing van Katwijk aan Zee. Naast het fietspad wordt ook een voetpad aangelegd. Iv-Infra maakte in opdracht van Gemeente Katwijk het ontwerp van het fietspad en verzorgt tijdens de uitvoering ook de directievoering en het toezicht. 

Aan één kant sluit het fietspad aan op de nieuwe rotonde van de Verlengde Westerbaan, die eerder ook door Iv-Infra is ontworpen. Het stuk fietspad vanaf de Verlengde westerbaan moest zodanig worden ontworpen, dat een toekomstige verlenging van de Westerbaan voor autoverkeer die aansluit op de Meeuwenlaan mogelijk blijft en met beperkte extra kosten kan worden gerealiseerd. Verder is het ontwerp zo opgesteld dat het feilloos past binnen de omgeving en het de beleving van het (duin) gebied vergroot. Zo wordt het niet alleen een comfortabele, maar ook een mooie route waar je straks prettig vanaf zee langs de duinen kunt fietsen en wandelen. Reden temeer om lekker de fiets te pakken in plaats van de auto! 

Een duurzaam fietspad

Voor de realisatie van het fietspad wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen. Zo is onder andere gekozen voor betonplaten in plaats van asfalt. De betonplaten zijn duurzaam geproduceerd, gaan langer mee dan asfalt en hebben bijna geen onderhoud nodig. De wandelpaden worden uitgevoerd met schelpen, zodat een natuurlijke uitstraling behouden blijft. Het fietsverkeer en de wandelaars en loslopende honden worden straks van elkaar gescheiden door een houten hek. Een ander voorbeeld van een duurzame toepassing binnen dit project is de toepassing van ledverlichting die wordt voorzien van Tvilight aansturing, waarbij rekening wordt gehouden met de natuur en omwonenden. Deze verlichting beweegt in het donker met de fietser mee door geleidelijk genoeg op te lichten voor goed zicht, en wordt vervolgens weer gedimd. Hierdoor is er minder sprake van lichtvervuiling en energieverspilling. Ook is de verlichting in het gebied aangepast, zodat vleermuizen en vogels geen overlast hebben van het licht.

Een participatietraject met belangrijke stakeholders

Het ontwerp van het fietspad is tot stand gekomen middels een participatietraject. Iv-Infra nam namens de gemeente deel aan diverse klankboordsessies en heeft zo gezamenlijk met stakeholders toegewerkt naar een voorkeursvariant. Deze is vervolgens verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp en definitief ontwerp. Wil je meer weten over het ontwerp van het fietspad en de technische uitdagingen? Houd dan de website in de gaten, binnenkort lees je daar meer over!

Wil je meer weten over dit project? Leon gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 2315 of stuur een mail.
Duurzaamheid bij Iv Als ingenieursbureau staat Iv vaak aan de voet van grootse projecten, wat betekent dat juist wij iets kunnen betekenen als het gaat om duurzaamheid. We streven ernaar écht waarde toe te voegen aan de maatschappij. Naast onze projecten kijken we ook in onze bedrijfsvoering kritisch waar we echt iets kunnen bereiken in het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Lees hier meer over het duurzaamheidsbeleid van Iv.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!