Dutch |English nl | en
Flares grondig en veilig inspecteren terwijl ze in bedrijf zijn Escher Process Modules

Gedetailleerde inspectie van alle minuscule details, ook in de flare

Wanneer flares langer dan gepland buiten gebruik zijn door onvoorziene bevindingen tijdens regulier onderhoud, of wanneer een flare onverwachts moet worden stilgelegd, zijn hier hoge kosten aan verbonden. Om dergelijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen is het essentieel om flares regelmatig en grondig te inspecteren. Maar traditionele inspecties, waarbij mensen de flare op moeten, kunnen alleen plaatsvinden als de flare volledig buiten bedrijf is. Wanneer dit buiten de zogenoemde ‘turnaround’ periode gebeurt duurt dit vaak minstens twee dagen. Met een drone kunnen flares echter op elk moment worden geïnspecteerd (ook als de flare in bedrijf is), zonder dat men risicovolle zones hoeft te betreden en zonder productieverlies. Maar hoe werkt zo’n drone-inspectie in de praktijk? En wat zijn de belangrijkste voordelen voor flare-operators?

Voorkomen van verrassingen tijdens turnaround

Flares zijn vaak het laatste veiligheidssysteem van een petrochemische fabriek. Als alle andere veiligheidssystemen falen, moet een flare de gassen en vloeistoffen, die anders een explosie of andere gevaarlijke situatie kunnen veroorzaken, veilig afvoeren. Om uitval en gevaarlijke situaties te voorkomen worden flares om de paar jaar geïnspecteerd tijdens een turnaround.

Een drone-inspectie leent zich goed om voorafgaand aan de turnaround de algehele staat van apparatuur te beoordelen, zodat het onderhoudsbudget nauwkeuriger kan worden bepaald en de onderhoudswerkzaamheden die tijdens een turnaround moeten plaatsvinden beter kunnen worden gepland. Zo kunnen tijd en geld zo efficiënt mogelijk worden besteed en kunnen verrassingen worden voorkomen.

Een van de grootste voordelen van een drone is dat het een flare gedetailleerd en van heel dichtbij kan inspecteren terwijl de flare in bedrijf is, en dat de risico’s worden geminimaliseerd, kosten worden bespaard en de betrouwbaarheid van de flare wordt verbeterd. Zo kan een drone bijvoorbeeld inspecties verrichten vanaf hoogtes die voor mensen niet toegankelijk zijn, en kunnen ze de dynamische werking van het verbrandingssysteem inspecteren en gedetailleerde foto’s maken van alle minuscule details, zelfs binnenin de flare.

Drone-inspecties in de praktijk

Escher Process Modules voert drone-inspecties uit samen met zijn partner/dronespecialist, Dutch Drone Company. Samen hebben we alle kennis, ervaring en middelen in huis om enerzijds gedetailleerde inspecties te verrichten met hoogwaardige apparatuur, en anderzijds de inspectieresultaten nauwkeurig te interpreteren en onderhoudsadviezen te geven.

Met meer dan zes decennia ervaring in het ontwerpen, leveren en onderhouden van verbrandingssystemen zoals flares, begrijpt Escher de uitdagingen en zorgen van flare-operators volledig en weten wij precies waar we tijdens een inspectie op moeten letten. Zo kijken we op basis van de foto’s en overige data die met een drone-inspectie wordt verkregen onder andere naar corrosie, scheuren, verbrande onderdelen, kapotte interne isolatie en mogelijke gaslekken. Ook kunnen we beoordelen of bevindingen een bedreiging vormen voor de prestaties en betrouwbaarheid van een flare en of/hoe issues kunnen worden opgelost. We signaleren dus niet alleen iets, maar voorzien flare-operators van alle benodigde informatie om een flare veilig in bedrijf te houden.

Dutch Drone Company is een volledig gecertificeerde drone-operator met ruime ervaring in zowel onshore als offshore installaties. Door gebruik te maken van geavanceerde drones die kunnen worden uitgerust met high definition camera’s, 3D-laserscanequipment en thermografische camera’s, kunnen alle gegevens die nodig zijn om de staat van de installaties goed te beoordelen worden verkregen terwijl de flare in bedrijf blijft. Met 3D-laserscanning is het bijvoorbeeld mogelijk om snel en nauwkeurig de bestaande situatie van de flare in kaart te brengen. Deze gegevens zijn essentieel wanneer equipment moet worden vervangen. In de praktijk blijkt vaak dat de as-built tekeningen van een flare niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Aan de hand van de gegevens die met 3D-laserscanning worden verkregen kan een 3D-model van het bestaande equipment worden gemaakt, zodat eventueel te vervangen onderdelen zo kunnen worden gefabriceerd dat ze met zekerheid in de bestaande flare kunnen worden ingepast. Hiermee kan worden bespaard op installatie-tijd, en dus ook op uitvaltijd.

Met thermografische camera’s is het mogelijk om problemen te detecteren die met het blote oog niet of nauwelijks kunnen worden waargenomen. Kapotte  interne isolatie of ongewenste interne verbranding binnenin de flare zijn daar voorbeelden van.

Beoordelen van data

Nadat een drone-inspectie is verricht, wordt alle data die is verkregen (zoals hoge resolutie foto’s, een 3D-puntenwolk en thermografische beelden) kritisch beoordeeld en onderzocht door een van onze gespecialiseerde combustion engineers. Aan de hand van de bevindingen wordt dan bepaald of een meer grondige inspectie nodig is, of dat de flare probleemloos in bedrijf kan blijven. De inspectieresultaten worden uiteindelijk overzichtelijk verwerkt in een inspectierapport, waarin ook de HD-foto’s van alle relevante details, een indicatie van de huidige staat van apparatuur, mogelijke risico’s voor de prestaties van apparatuur, aanbevelingen ten aanzien van onderhoud en een kostenindicatie zijn opgenomen. Ook zou Escher alle benodigde onderdelen kunnen leveren. Door eens in de één of twee jaar een drone-inspectie te verrichten, kan een goede indicatie worden gegeven van wanneer het volgende onderhoud moet worden gepland. Zo dragen drone-inspecties bij aan het verlengen van de levensduur van apparatuur en het minimaliseren van de uitvaltijd als gevolg van ongepland onderhoud.
Wil je meer weten over drone-inspecties van flares? Maarten gaat hier graag over met je in gesprek. Neem contact op via 088 943 3600 of stuur een mail. 
Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Hoe kan jij ons versterken? Werken bij Iv betekent elke dag werken aan uitdagende en afwisselende projecten. Op kantoor of op locatie. Bekijk snel of er in jouw specialisme een uitdaging te vinden is!