Dutch |English nl | en
De werkzaamheden voor de toekomst

De werkzaamheden voor de toekomst

Voor de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame
energievoorzieningen, moeten de komende jaren nog heel veel nieuwe voorzieningen worden gerealiseerd. Daarnaast zijn er ook heel wat aanpassingen aan bestaande infrastructuur en faciliteiten nodig. Binnen Iv-Consult zorgt de energietransitie dan ook voor een belangrijke ontwikkeling in de werkzaamheden. Er is namelijk nog heel wat werk te doen in de markt en de transitie vraagt om innovaties. Het zijn de werkzaamheden die nu nodig zijn om de toekomst zeker te stellen.

Verwijderen van oude platformen

“Een groot deel van de projecten waar Iv-Consult bij betrokken is hebben te maken met de
energietransitie”, legt Maarten van de Waal, directeur Iv-Consult, uit. “We zijn in zeer brede zin betrokken. Bij de energietransitie komen veel dingen kijken. We bedenken oplossingen voor het opruimen van de oude olie en gas constructies. Hieronder vallen onder andere haalbaarheidsstudies, constructieve toetsing, integriteitsanalyses en liftstudies. Daarnaast zijn we betrokken bij de realisatie van nieuwe, duurzame energieopwekking.”

Offshore wind

Iv-Consult helpt zusterbedrijf Iv-Offshore & Energy met het uitwerken van de ontwerpen voor transformatorplatformen. Iv-Consult ondersteunt in de structural staal engineering.
Daarnaast ontwerpen we ook hulpconstructies voor de installatie van offshore windvelden. Onder andere de grillage en het zeevastingsontwerp, maar ook de liftstudies. Ook richten wij ons steeds meer op het ontwerp van offshore wind tooling, dat kunnen worden gebruikt bij de installatie van windmolens op zee. Weer een ander onderdeel van de energietransitie.
 

Innovatie in offshore wind

Onze ambitie in de energietransitie, windenergie en grotere waterdiepten was de aanleiding
om uitgebreid onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een drijvende windmolen die met tendons (kabels) wordt gefixeerd aan de zeebodem. Dit leidde uiteindelijk tot een innovatieve methode voor een windmolen die geschikt is voor grotere waterdiepten dat door sleepboten naar de juiste plek kan worden gesleept en zich vervolgens zelf installeert. Dit specifieke systeem bleek zo innovatief dat hier patent op verleend is.


 

Aanpassing van het elektrische netwerk

Maar ook op het land is nog veel werk te doen om de energietransitie daadwerkelijk te realiseren. “Op het land moet bijvoorbeeld het elektrische netwerk worden aangepast”, legt Maarten uit. “Waar voorheen elektriciteit bij energiecentrales vandaan kwam en vervolgens uitgewaaierd werd gedistribueerd door het land. Nu zijn er nieuwe locaties waar elektriciteit wordt opgewekt. Voor de distributie van deze elektriciteit is een andere inrichting van het elektriciteitsnet nodig. Dit vraagt om nieuwe of aangepaste elektriciteitstracés door heel het land. Wij berekenen en tekenen de nieuwe masten voor deze tracés, zowel de klassieke vakwerkmasten als de nieuwere wintrack masten. Werken aan de energietransitie gaat daardoor voor ons echt veel verder dan alleen offshore wind.”
 
Een aantal jaren geleden is een nieuw type hoogspanningsmast ontwikkeld: de Wintrack. Kenmerkend aan deze innovatieve mast is de strakke vormgeving, een smal magneetveld en de mast
is onderhoudsvriendelijk. Op basis van de lessons learned van de eerste twee generaties masten heeft er een doorontwikkeling plaatsgevonden naar een derde generatie met een nieuwe, aangescherpte set ontwerpeisen. Begin 2020 is gestart met de realisatie van de Wintrack III-generatie voor het noordwest 380 kV, tracé Vierverlaten-Eemshaven (project NW380) en zuidwest-west 380 kV, tracé Borssele-Rilland (project ZWW380). Bij deze projecten is Iv-Consult ingezet voor reviews en een second opinion van de ontwerpen van de funderingen en masten. Onderdeel van de eisen vanuit de opdrachtgever is het fullscale beproeven van het integrale ontwerp op de bouwbaarheid van funderingen en masten, en de sterkte van de verbindingen van de uithouders en de clips (componenttesten). Ook het vervormingsgedrag van de masten is beproefd. Naast de sterkte moest ook het dynamische gedrag en de beheer- en onderhoudsaspecten worden meegenomen in de reviews.
 

Uitdagingen in een vernieuwende markt

De energietransitie zet aan tot vernieuwing en ontwikkeling in de markt. Om een toonaangevende rol te kunnen blijven spelen, zullen wij mee moeten gaan in die ontwikkeling. Hiervoor zullen wij kennis moeten blijven vergaren om steeds slimmere oplossingen te blijven leveren. Hierbij moeten we de kennis en ervaringen van onze klanten meenemen, zij kunnen heel goed aangeven wat wel en wat niet werkt in de praktijk. De relaties met onze klanten zijn mede daarom heel belangrijk. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is met HMC, waar wij bijvoorbeeld al veel complex decommissioning werk voor mogen doen.”

De grote uitdaging is dat niemand weet hoe de toekomst eruit gaat zien. Door de opkomst van onder andere zonne- en windenergie gaat het huidige electriciteitsnetwerk op de schop en er wordt volop gebouwd aan nieuwe windparken op zee. Maar daarnaast zijn ook andere alternatieve energiebronnen als kernenergie of biomassa volop in ontwikkeling en er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van waterstof of andere energiedragers. We weten nog niet wat dit ons exact gaat brengen, maar feit is dat iedereen in deze vernieuwingen mee moet.”
 

 
 
 

Werken aan de toekomst

“Wat het energieproject van de toekomst is?” Maarten denkt na: “De energie zal in de toekomst bestaan uit meerdere bronnen: zon, wind, kernenergie, olie en gas. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Er zal een gevarieerd aanbod nodig zijn om alle pieken en dalen in de vraag aanbod op te kunnen vangen.”
 
“Deze ontwikkelingen spelen zich af op globaal niveau, het is daarom ook interessant om te kijken naar de ontwikkelingen in het buitenland. Met name in de Verenigde Staten gaat de energietransitie nu heel hard. Ze lopen daar een paar jaar achter op Europa met de ontwikkeling van Offshore wind, maar ook daar zie je de behoefte groeien. Daar kunnen we vanuit Europa, met onze opgebouwde kennis, een voordeel uit halen.”